Çocuklarının yurtdışında eğitim aldığını unuttu mu? Prof. Baykal: Kullanılan terminoloji sorunlu, önce kendi aynaya baksın

Cumhurbaşkan Erdoğan'ın yurtdışı eğitimini "oyun" niteleyip "Bunu biz bozduk" demesi tartışma başlattı. Erdoğan'ın çocuklarının da yurtdışında okuduklarını hatırlatan eğitimciler, bunun suç gibi gösterilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi

Kendi evlatlarını Paris, Londra, Brüksel, Washington'a gönderip en iyi eğitim kurumlarında okutup, lüks ve şatafat içinde yaşattılar. Anadolu ve Trakya'nın pırlanta gibi çocuklarını ise fakirliğe, cahilliğe, yokluğa, yoksulluğa hatta göz göre göre ölüme mahkum ettiler. Biz bu oyunu bozduk.

Bu sözler Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan, bu sözleri dün Ankara Mamak'taki Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) Yeni Yurtlar Kampüsünde, "105 Yeni GSB Yurt Binası Açılış Töreni"nde vatandaşlara hitap ederken söyledi.

Açıklamada kullanılan ifadeler yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

Birçok siyasetçi ve eğitimci, Erdoğan'ın çocuklarının yurtdışında eğitim aldıklarını hatırlattı.

Hatta sosyal medyayı kullanan birçok kişi Erdoğan'ın çocuklarının dünyanın en iyi üniversitelerinde okuduklarını belirterek eğitim aldıkları üniversitelerin ismini paylaştı.

"Daha birkaç hafta önce AKP'liler mezuniyet için Londra'daydı"

Paylaşımda bulunanlardan biri de eski AK Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Turhan Çömez.

"Daha birkaç hafta önce AKP'li vekiller çocuklarının mezuniyet töreni için Londra'daydı" diyen Çömez, şu ifadelere yer verdi:

"Erdoğan: Kendi evlatlarını Paris'e, Londra'ya, Brüksel'e, Washington'a gönderip, en iyi eğitim kurumlarında okutup, lüks ve şatafat içinde yaşattılar. Doğru. Daha birkaç hafta önce AKP'li vekiller çocuklarının mezuniyet töreni için Londra'daydı."

 

 

"Haklı, el âlem lüks içinde okumuş"

Tartışmaya katılan bir diğer isim de İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır oldu.

Erdoğan'ın çocuklarının okuduğu ülkelerin listesini paylaşan Dikbayır, şu paylaşımda bulundu:

"'Kendi evlatlarını yurtdışına gönderip, en iyi eğitim kurumlarında okutup, lüks ve şatafat içinde yaşattılar' demiş. Ayrım yapmadan milletimizi kucaklaması gereken kişi. Burak Erdoğan: İngiltere, Esra Erdoğan: Amerika ve Bilal Erdoğan: Amerika. Haklı, el âlem lüks içinde okumuş."

 

 

Erdoğan'ın açıklamaları bir kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Konunun uzmanları, Erdoğan'ın açıklamalarını Independent Türkçe'ye yorumladı.

"Önce kendi aynaya baksın"

Eğitim bilimci Prof. Dr. Ali Baykal, vatandaşların açıklamaları değerlendireceğini belirterek söylemin eğitimden ziyade siyasetin konusu olduğunu söyledi.

 

Ali Baykal
Ali Baykal / Fotoğraf: Twitter

 

İmkanı olan her vatandaşın çocuklarını yurtdışına eğitime gönderdiğini anımsatan Prof. Dr. Baykal, "Vatandaşlardan ziyade devlet de bizzat göndermiştir. Örneğin, Fazıl Say, İdil Biret ve Aziz Sancar'ı kim gönderdi? Bu iş çığırından çıkmış" dedi.

"Varsın, gidiyorlarsa gitsinler" diyerek doktorları kendisinin yolladığını hatırlatan Baykal, "Mesela mühendisler de ülkede iş bulamadıkları için gidiyorlar. Almanya bizi ne kadar kıskanırsa kıskansın, Türkiye'de bir pantolon alınacak paraya orada 2 tane alabiliyorlar. Her şeyden önce Erdoğan'ı açıklamaları çelişkili ve kullanılan terminoloji sorunlu. Önce kendi aynaya baksın" diye konuştu. 

"Eskiden beri egemen çevreler çocuklarını yurtdışına göndermişler"

Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMOD) Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur ise Erdoğan'ın tespitinin doğru ancak oyunu bozduklarına ilişkin açıklamanın rakam ve sayılarla ifade etmesi gerektiği görüşünde.

 

Recep Akdur
Recep Akdur / Fotoğraf: Twitter

 

Açıklamanın verilerle desteklemesi çağrısında bulunan ve bunu kendisinden beklediklerini ifade eden Prof. Dr. Akdur, devamında şunları kaydetti:

Konunun kimlerin lehine veya aleyhine hangi oyunu bozup değiştirdiklerini ancak sayı ve rakamları gördüğümüzde bir değerlendirme yapılabilir. Kaldı ki eskiden beri egemen çevreler, hatta Osmanlı'dan beri bir kesim çocuklarını ve yakınlarını hep yurtdışına eğitime göndermişler. Ancak Sayın Cumhurbaşkanı'nın dediği bu yoksulların lehine değişmiş mi? Bu ancak açıklanacak verilerle yorumlanabilir.

"Her yerde eğitim mutlaka eşit ve nitelikli olmalı"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) eğitim sekreteri Özgür Bozdoğan da kamusal eğitim hizmetinin en temel özelliğinin tüm öğrencilerin eşit, ücretsiz, düzenli ve sürekli olarak yararlanmaktan geçtiğini belirtti.

Yurtdışındaki eğitimin Türkiye'deki eğitimden daha iyi olduğuna dair bir ön kabul olduğuna dikkati çeken Bozdoğan, "Böyle bir ön kabul zaten biz eğitimciler açısından tartışmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

Özgür Bozdoğan
Özgür Bozdoğan / Fotoğraf: Twitter

 

Türkiye'deki üniversitelerin büyük bölümünün de dünya üniversiteleri kadar nitelikli ve evrensel eğitim verdiğini kaydeden Bozdoğan, "Son dönemde kimi tartışmalar olsa da bizim açımızdan öncelikli mesele budur. Türkiye'deki kimi siyasi veya bürokratlar çocuklarının geleceğe daha iyi hazırlanacağını düşündükleri için yurt dışına gönderiyorlar. Bunun normalleşmesi çok sıkıntılı. Biz eğitimciler açısından kabul edilebilir bir durum değil. Türkiye veya dünyanın herhangi bir yerinde alınan eğitimin mutlaka eşit ve nitelikli olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Bunu kabul etmemiz mümkün değil"

Siyasilerin özellikle seçim öncesi benzer söylemler içerisine girip kendilerinden önceki yönetimlerin yaptığı eşitsizlik ya yarattığı mağduriyetler üzerinden bir söylem geliştirdiklerine değinen Bozdoğan, bunun eğitim alanında yapılmasının kendilerini açısından oldukça tartışmalı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tartışmanın kendisi Türkiye'de eğitimin iyi olmadığı ön kabulü üzerine oturuyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ayrıca ‘oyunu bozduk' ifadesiyle nasıl bir oyun bozuldu, doğrusu anlayamadık. Oyun neydi ve nasıl bozuldu? Daha ayrıntılı bir açıklama yapılırsa biz de bu oyunun nasıl bozulduğunu görebiliriz."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU