Çavuşoğlu: Biz tüm tezlerimizi hukuk dilinde anlatıyoruz ama Yunanistan başkalarının maşası oluyor

Yunanistan ile yaşanan gerilime ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Sürekli bizi tahrik etmeye çalışıyor. Biz de kendisine hatırlatıyoruz, geçmişte de tahriklerde bulundunuz, cevabını aldınız. Faturası da ağır oldu. Bunu en iyi Yunanistan'ın bilmesi lazım" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kastamonu Kurşunlu Han'da iş insanları ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Konuşmasında Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan çatışmalara değinen Çavuşoğlu, "Dün akşam da bir gerginlik oldu. Ermenistan sürekli sınırda tahriklerine devam ediyor. Azerbaycan'ın toprakları 30 yıl işgal altındaydı. Diplomatik çabalar Minsk üçlüsü, Minsk grup, uluslararası sistem ya da uluslararası aktörler 30 yıl işgal edilmiş Azerbaycan topraklarının geri alınması konusunda hiçbir şey yapmadılar. En sonunda Azerbaycan'ın sabrı bitti ve Ermenistan tahrikleri karşısında vatan muharebesini başlattılar, Karabağ zaferini elde ettiler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Barış ve istikrar için fırsat ortaya çıktığını ancak Ermenistan'ın bunu tercih etmeyip kışkırtmaya devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, şunları dile getirdi:

Dün akşam da yine sınırda kışkırtmalarda bulundu can Azerbaycan da karşılığını verdi. Aslında ders alması lazım, barış istemesi lazım. Azerbaycan kapsamlı barış anlaşması teklif etti. Biz bunu destekliyoruz. Sınırların belirlenmesi lazım. Ortak komisyon kuruldu, bunlara odaklanın. Çekilin Karabağ'dan. Laçin'den çekilirken her yeri yaktılar yıktılar, her yere mayın döşediler. Her ortamda kötülük peşindeler. Biz de Ermenistan'la ilişkilerimizi normalleştirir miyiz diye özel temsilciler atadık ama Azerbaycan'dan bağımsız bir şekilde bu sürecin gitmeyeceğini Ermenistan da tüm dünya da biliyor ve bilmesi gerekli. Çünkü bölgede tam istikrar, barış istiyorsak tüm ülkeler arasındaki sorunların çözülmesi gerekli. İşte bu konuda da önemli roller oynuyoruz ama her zaman da can Azerbaycan'ın yanındayız, can Azerbaycan, bir kere daha söylüyoruz, hiçbir zaman yalnız değildir.

"Biz tüm tezlerimizi hukuk dilinde anlatıyoruz"

Yunanistan ile yaşanan gerilime ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu şunları söyledi:

Türkiye'nin haklı tezlerini tüm dünyaya anlatmaya başlayınca yaygara kopardılar 'Türkiye bizim topraklarımıza göz dikiyor, egemenliğimizi ihlal etmeye başlıyor' Anlaşmalar ortada. Sen bu adaları silahlandıramazsın kardeşim, o şartla verilmiş. Anlaşmayı bozuyorsun. Benimle hukuk dilinde konuş. Gidip de sağa sola iftira atma, yalan atma. Başkalarının maşası olma. Dün ben bunu söyleyince maalesef en çok eleştiri de içeriden geldi. Neymiş efendim 'Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanının böyle bir üslupla konuşmaması lazımmış, Yunanistan'ı incitmememiz lazımmış bizim. 'Yunanistan sorunları kaşıyor' dedik ya, bu üslup olmazmış. Neredeyse 'Yunanistan haklı' diyecekler. Biz tüm tezlerimizi hukuk dilinde anlatıyoruz ama Yunanistan başkalarının maşası oluyor. Sürekli bizi tahrik etmeye çalışıyor. Biz de kendisine hatırlatıyoruz, geçmişte de tahriklerde bulundunuz, cevabını aldınız. Faturası da ağır oldu. Bunu en iyi Yunanistan'ın bilmesi lazım.

Yunanistan'a Türkiye'nin dostluğunu kazanması tavsiyesinde bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye’nin dostluğu kadimdir, husumeti ise vahimdir. Türkiye’nin dostluğunu kazamaya çalış. Başkalarına güvenme, başkalarının ikinci el üç beş uçak vermesiyle veya sana silah vermesiyle hiçbir avantaj elde edemezsiniz. Ülkende birkaç üs kurdun diye havalara girmeye gerek yok. Sorunları çözmek istiyorsan önce samimi ol ama bu samimiyeti Yunanistan’da göremiyoruz. Biz de hak ve çıkarlarımızı korumak için, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını korumak için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Biliyorsunuz Abdülhamid Han gemimiz Akdeniz'e açıldı kıta sahanlığımızın her bölgesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ruhsat verdiği her yerde sondaj ve sismik araştırma çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu bizim hakkımız, bu bizim görevimiz" diye konuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU