Çinli yıldız aktör Li Yifeng, "fuhuş müşterisi olmaktan" gözaltına alındı

Çin'de fuhuş müşterisi olmak 15 güne kadar idari gözaltı süresine yol açabiliyor

35 yaşındaki aktörün sosyal medyada milyonlarca takipçisi var (Instagram/liyifengofficial)

Yıldız oyuncu Li Yifeng, Çin anakarasında yasaklanmış fuhuş müşterisi olmak eylemini gerçekleştirdiği iddiasıyla pazar günü Pekin'de polis tarafından gözaltına alındı.

Pekin polisi, Çin sosyal medya sitesi Weibo üzerinden yaptığı açıklamada 35 yaşındaki Li soyadlı bir kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Oyuncunun kimliği daha sonra devlet televizyonu CCTV tarafından doğrulandı.

Polis, aktörün "hayat kadınlarına gerçekleştirdiği birden çok ziyareti itiraf ettiğini" ve fuhuş müşterisi olmak suçlamasıyla gözaltına alındığını belirtti.

Çin anakarasında fuhuş yasaklanmış olsa da, seks işçiliği endüstrisi Şangay ve Pekin gibi büyük şehirlerde gelişmeye devam ediyor ve yaklaşık 10 milyon kadın aktif olarak bu işi yapıyor.

Çin'de fuhuş müşterisi olmak, 15 güne kadar idari gözaltı ve yaklaşık 14 bin Türk lirasına denk gelen bir para cezasına yol açabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2021'de gösterime giren The Pioneer filminde Mao Zedong rolünü canlandıran Li, Weibo'da 36 milyonu aşkın takipçisiyle ülkenin en popüler aktörlerinden biri. Cumartesi gecesi CCTV'de düzenlenen Güz Ortası Festivali Galası'na katılması önceden bekleniyordu ancak adı daha sonra programdan çıkarıldı.

Global Times'ın haberine göre, oyuncunun bağlı olduğu stüdyo bir açıklama yayımlayarak "Li Yifeng'in özel hayatıyla ilgili internette yer alan yorumların gerçek dışı olduğunu ve art niyetli kişiler tarafından dedikodu yaymak için kötü niyetle uydurulduğunu" iddia etti.

İddialar üzerine Li sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, söylentilerin sadece kendisine duygusal zarar vermekle kalmadığını, aynı zamanda devam eden tüm işlerini de etkilediğini belirtti.

Weibo'da "Li Yifeng'in davalar içinde yaşayıp kötü niyetli söylentilerle mücadele etmek yerine, film ve televizyon çalışmalarında yaşamaya devam etmesini, sorumlu bir şekilde yaşamasını ve bugünün gençliğinin sosyal sorumluluğunda yaşamasını umuyorum" diye yazdı.

Ancak paylaşımının sosyal medya platformundan silindiği de bildirildi.

Gözaltına alınmasının ardından, aralarında lüks İtalyan markası Prada'nın da bulunduğu en az 11 marka Li ile ortaklıklarını sonlandırdı.

2021'de marka elçisi olarak ilan edilmesinin ardından Li Yifeng, Prada'nın 2022 sonbahar defilesinin Pekin'de geçen ay yapılan tekrarında yürümüştü.

Çok sayıda Çin programında rol alan Li, dönem dizisi Sparrow'daki rolüyle 2018'de Çin Televizyonu Altın Kartal Ödülleri'nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanmıştı.

Huading Ödülleri'nin organizatörleri de pazar günü yaptıkları açıklamada, Li'nin 2017'de kazandığı "Çin'in En İyi 100 TV Dizisinde En İyi Erkek Oyuncu" ve "Ulusal Seyircinin En Sevdiği Film Yıldızı" unvanlarını geri aldığını duyurdu.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU