BM'nin Uygur raporunun ardından ABD dünyaya çağrı yaptı

"Soykırım ve insanlığa karşı suçlar hakkındaki endişelerimiz doğrulandı"

Uygurlar, Çin'e karşı 1 Ekim 2021'de İstanbul'da protesto gösterisi düzenlemişti (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Birleşmiş Milletler'in (BM) Uygurlarla ilgili raporunun ardından, Çin'in azınlıklara yönelik uygulamalarından sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Blinken, perşembe günkü açıklamasında BM raporunun Washington'ın görüşlerini doğruladığını ve Pekin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslüman Uygurlara karşı soykırım yaptığını savundu.

Bakan, açıklamasında "Bu rapor, Çin devletinin Uygurlara karşı işlemeye devam ettiği soykırım ve insanlığa karşı suçlar hakkındaki ciddi endişelerimizi derinleştirdi ve doğruladı" dedi.

Blinken, Çin'in uygulamalarını sert dille eleştirerek şöyle devam etti:

Çin devletinden haksız yere tutuklananları serbest bırakmalarını ve bağımsız araştırmacılara Sincan'a, Tibet'e ve tüm ülkeye tam erişim hakkı sağlamalarını talep etmeyi sürdüreceğiz. Ortadan kaybolanlardan sorumlu tutulmalarını istemeye devam edeceğiz.

Çin, Sincan'da zorla çalıştırma, işkence ve "yeniden eğitim kampı" adı altında alıkoyma suçlamalarıyla karşı karşıya. İnsan hakları örgütleri, bölgedeki yaklaşık 1 milyon kişinin zorla toplama kamplarına ve hapishanelere yerleştirildiğini öne sürüyor. ABD de Uygurlara yönelik muameleyi "soykırım" olarak niteliyor.

Pekin yönetimiyse iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunuyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, temmuzdaki açıklamasında "Zorla çalıştırma iddiaları, ABD'nin Çin'i karalamak ve kontrol altında tutmak için söylediği çirkin bir yalan" demişti.

Tartışma yaratan rapor

BM'nin 31 Ağustos'ta yayımladığı rapordaysa Sincan bölgesinde "terör ve aşırılıkla mücadele adı altında ciddi insan hakları ihlalleri yapıldığı ve bunların insanlık suçu teşkil edebileceği" değerlendirmesine yer verilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

48 sayfalık raporda Sincan'da yaşayan 23 Uygur, 16 Kazak ve 1 Kırgız Türküyle detaylı mülakat yapılmıştı. Bu kişilerden 26'sı, 2016'dan bu yana belirli aralıklarla ya keyfi olarak tutuklandığını ya da Çin'in "yeniden eğitim kamplarında" çalıştırıldığını söylemişti.

Öte yandan 8 ay gecikmeli yayımlanan raporda, Çin'in azınlıklara yönelik uygulamaları açıkça "insanlık suçu" veya "soykırım" diye nitelenmemişti.

Pekin yönetimiyse perşembe günü rapora sert tepki göstererek, bunun "ABD ve Batılı güçler tarafından tezgahlanmış, yasadışı ve geçersiz bir çalışma" olduğunu savunmuştu.



Independent Türkçe, AFP, Wall Street Journal, AA

DAHA FAZLA HABER OKU