Haliç Kongre Merkezi'nde Kamusal Asayiş Analiz Nitelik Geliştirme (KAAN) ve Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyon (ÖGNET) projelerinin açılış törenine katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul’dan gönderilen göçmenlerle ilgili konuştu.
Soylu, “Düzenimiz, kuralımız, açık ve nettir. Herkes, sağladığımız oturum belgesinin tarif ettiği vilayette hayatını devam ettirecektir” dedi.
Bakan Soylu şunları söyledi:
İstanbul'da 540 bin civarında Suriyeli kardeşimiz var. Bunların hepsinin İstanbul'da oturum belgeleri var. Türkiye'nin başka illerinde oturum belgesi verdiğimiz, 'Ancak bu ilde oturabilirsin, bu ilden çıkarken bizim verdiğimiz yol belgesi olmadan gidemezsin' dediklerimizi, eğer İstanbul'da muhafaza etmeye çalışırsak, İstanbul'da hiçbirimizin kontrol edemediği, yönetemediği ve karşı karşıya kalmış olduğumuz bir sıkıntı baş gösterir. Düzenimiz, kuralımız, açık ve nettir. Herkes, sağladığımız oturum belgesinin tarif ettiği vilayette hayatını devam ettirecektir. İstanbul Valiliğimiz dün gerekli açıklamasını gerçekleştirdi. Diğer vilayetlerde de bu çaptaki çalışmalar aynı şekilde devam ediyor. Bizim sağlamaya çalıştığımız mesele bir kamu düzeni meselesidir.
Ensar ve muhacir fikrinden caymadık
3 milyon 630 bin Suriyelinin Türkiye tarafından misafir edildiğini hatırlatan Soylu, “Biz, ensar ve muhacir fikrinden bir santimetre, bir milimetre caymış bir anlayışa hiçbir zaman evrilemeyiz. Milletlerin ve devletlerin en önemli kaideleri düzendir. Biz, düzeni sağlamakla mükellefiz. Geçen yıl toplam 56 bin kaçak göçmeni sınır dışı ettik. Biz bunu yapmazsak, biraz önce söylediğim 268 bin sayısı 500 bine çıkar, Türkiye kaçak göç açısından çekici bir merkez haline gelir. 20 Temmuz itibarıyla rakam 43 bin. Bu yıl itibarıyla biz 80 bin ortalama, geçen yıldan neredeyse yüzde 40-50 civarında bir fazlalıkla sınır dışı işlemi gerçekleştireceğiz, gerçekleştirmek zorundayız” dedi.
Yeni radar sistemleri geliyor
Cumartesi gecesi Ege'de göçmen trafiğini kontrol eden sahil güvenlik birimleriyle devriyede bulunduğunu söyleyen Soylu, Türkiye’nin denizlerini denetleyecek bir radar sisteminin hazırlıklarının devam ettiğini anlattı.
Soylu şunları söyledi:
Türkiye'de 2020'nin sonu, en geç 2021'in ortasında hiçbir deniz kalmayacak ki etrafımızda sahil güvenlik perspektifimizle bir santimetrekaresini bile görmeyelim. Bütün sahillerimizi, kara sularımızı kendi alanımızda görebilecek bir sistemi, Allah'ın izniyle bütün ekonomik bütçesi de hazırlanmış, peyderpey Hopa'dan başladı, her tarafta gerçekleştireceğiz.
Soylu Türkiye’nin doğu sınırları için de AB destekli, ASELSAN'ın yaptığı elektro optik kulelerin yapıldığını, bu yeni sistem sayesinde bölgenin her santimetresinin denetleneceğini belirtti.
Türkiye'nin büyük bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldığını belirten Soylu, alınan tedbirler sayesinde oranın geçmişe göre düştüğünü söyledi.
Soylu, “2017'de 175 bin kaçak göçmen yakaladık Türkiye'de, sınırlarımız içerisinde. 2018'de 268 bin kaçak göçmen yakaladık. Bu yıl da şu ana kadar yaklaşık 160 bin kaçak göçmen yakaladık. Yılsonunu 300 bini aşarak bitireceğimizi tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Kamuda özel güvenliğe tek tip üniforma
Türkiye’de son yıllarda artan özel güvenlik personeli ihtiyacına da değinen Bakan Soylu, ‘Türkiye'de 2004-2019 arasında özel güvenlik şirketi sayısının 91 kat, eğitim kurumu sayısının 19 kat, faal özel güvenlik görevlisi sayısının 14 kat artığını ve bu sayının 319 bin 760 kişiyle polis sayısından fazla olduğunu söyledi.
Türkiye'nin son 3 yıldır güvenlikte bütüncül bir politika ve yapılanma ortaya koyduğunu belirten Soylu, "İnşallah 2020'nin belirleyebileceğimiz bir tarihinden sonra kamuda özel güvenlikte tek tip kıyafet uygulamasına geçiyoruz." dedi.
Independent Türkçe, AA