Letonya Dışişleri Bakanı: AB, Ruslara vize yasağı getirmeli

Gazprom, Letonya'ya doğalgaz sevkiyatını durdurmuştu

Rusya, 24 Şubat'ta başlayan savaşın ardından ağır yaptırımlarla karşı karşıya kaldı (Reuters)

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkēvičs, Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kremlin yanlısı Donetsk Halk Cumhuriyeti'ndeki cezaevine yapılan saldırının ardından Rusya'ya tepki gösterdi.

Dün attığı tweet'te saldırının Moskova tarafından yapıldığını öne süren Rinkēvičs, "Ukraynalı savaş esirlerinin acımasızca öldürülmesini ve Rus ordusunun Ukrayna'ya karşı devam eden vahşetini" kınadığını söyledi.
 


Rinkēvičs ayrıca Avrupa Birliği'nin, Rusya'yı "terörizm sponsoru devlet" olarak değerlendirerek bütün Rus vatandaşlarına turist vizesi yasağı getirmesi gerektiğini savundu.
 

Edgars Rinkēvičs
48 yaşındaki Edgars Rinkēvičs, 11 yıldır dışişleri bakanlığı görevini yürütüyor (Reuters)​​​​​​​


Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin kontrolündeki bölgede cuma sabahı düzenlenen füze saldırısında 40 Ukraynalı savaş esirinin öldüğü, 75'inin de yaralandığı duyurulmuştu. Taraflar saldırıyla ilgili birbirini suçluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Rus enerji şirketi Gazprom, Letonya'ya doğalgaz sevkiyatını durdurduğunu bildirdi. Şirketin dün yaptığı açıklamada sebep olarak komşu ülkenin "sevkiyat şartlarını ihlal etmesi" gösterildi. Tam olarak hangi şartların ihlal edildiği açıklanmadı.

Şirket, rubleyle ödeme yapılmadığı gerekçesiyle Polonya, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya ve Hollanda'ya doğalgaz sevkiyatlarını da daha önce durdurmuştu.

Letonya Ekonomi Bakanlığı'nda enerji politikalarından sorumlu bakan yardımcılığı koltuğunda oturan Eijs Saicans ise 1 Ocak 2023 itibarıyla Rus doğalgazını yasaklamaya karar verdiklerini hatırlattı:

Bu hamlenin önemli bir etkisi olacağını düşünmüyoruz.

 

Independent Türkçe, Guardian, CNN International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU