İran İnsan Hakları Derneği: Bir günde üç kadın idam edildi, biri çocuk gelindi

"Ülkede 11 yılda 164 kadın idam edildi, asıl sayı daha da yüksek olabilir"

BBC'ye göre İran, Çin'den sonra dünyada en fazla kişiyi idam eden ülke konumunda (Reuters)

İran İnsan Hakları Derneği (IHRNGO), eşlerini öldürmekle suçlanan üç kadının çarşamba günü idam edildiğini bildirdi.

IHRNGO, idam edilen kadınlar arasında 25 yaşındaki Süheyla Abadi'nin de yer aldığını açıkladı.

Senendec Merkez Hapishanesi'nde idam edilen Abadi'nin 15 yaşında evlenenen bir "çocuk gelin" olduğu ve eşini "ailede yaşanan anlaşmazlıklar" nedeniyle öldürmekle suçlandığı ifade edildi.

Sadece geçen hafta 32 kişinin idam edildiğini bildiren IHRNGO, Abadi'nin öldürülmesine yerel medyada yer verilmediğine ve yetkililerin konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadığına da dikkat çekti. Diğer iki kadınınsa kimliği açıklanmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aktivist grup, davalarda kadınların ev içi şiddetten şikayetçi olduğunu fakat mahkemelerin çoğu zaman bunları görmezden geldiğini savundu.

Grubun geçen yıl yayımladığı başka bir rapordaysa 2010 ila 2021'de ülkede 164 kadının öldürüldüğü fakat gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceği bildirilmişti.

İdam edilenlerden 86'sı uyuşturucuyla ilgili suçlardan, 60'ı cinayetten, biri örgüt üyeliğinden, ikisiyse casusluktan hüküm giymişti. Diğer 15 kadın hakkındaki suçlamalarsa bilinmiyor.

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'nin haberinde, idam kararlarına ilişkin düzenli bilgilendirme yapılmadığından ülkede toplamda kaç kişinin ölüm cezası aldığının bilinmediği ifade edildi.

IHRNGO ve Fransa merkezli İdam Cezasına Karşı Birlikte (ECPM) gruplarının nisanda yayımladığı ortak araştırmada, geçen yıl ülkedeki idamların yalnızca yüzde 16,5'ine dair resmi açıklama yapıldığı savunulmuştu.

BK merkezli Af Örgütü'nün bu haftaki raporunda İran'da idam oranlarında ciddi artış yaşandığı da öne sürülmüştü.

Bu yılın ilk 6 ayında 250'den fazla kişinin idam edildiği, bunun geçen yılın aynı dönemine kıyasla en az iki kat artışa denk geldiği iddia edilmişti.

Raporda, ülkede düzenli olarak toplu idamlar gerçekleştirildiği, mayısta en az 9, hazirandaysa en az 12 kişinin bu şekilde hayatına son verildiğine dikkat çekilmişti.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesel direktör yardımcısı Diana Eltahawy, "Devlet aygıtı yaşam hakkına tiksindirici şekilde saldırarak, ülkenin dört bir yanında kitlesel idamlar düzenliyor" ifadelerini kullanmıştı.



Independent Türkçe, BBC, Amnesty

DAHA FAZLA HABER OKU