Araştırmacılar, internet flörtünün ilişkileri mahvedebileceğini ortaya koydu

Aldatmayla ilgili önceki araştırmalar, eşlerin kişiliklerine veya ilişkinin özelliklerine odaklanmıştı

Araştırmacılara göre, internet ortamı, biretlerin geçmişte daha iyi bastırmış olabileceği duyguları dışavurmasına neden oluyor (Unsplash)

İster Instagram’da isterse diğer sosyal medya platformlarında flört etmekten hoşlanan ve bunu zararsız bir eğlence olarak gören birçok kullanıcı var. 

Ancak yeni bir araştırma, görünüşte masumane olan bu etkileşimlerin bireylerin ilişkileri için felaketle sonuçlanabileceğine işaret ediyor.

Reichman Üniversitesi'nden araştırmacılara göre internet flörtleri, kullanıcıların mevcut partnerini veya sevgilisini daha az çekici bulmasına neden oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aldatmayla ilgili önceki araştırmalar, eşlerin kişiliklerine veya ilişkinin özelliklerine odaklanmıştı. Ancak internet flörtlerinin ilişkiler üzerindeki etkisi şimdiye dek yeterince araştırılmamıştı.

Yeni çalışmada araştırmacılar, gerçekte ilişkisi olan katılımcıların çekici bir kişiyle (bu, araştırma ekibinin bir üyesiydi) internette sohbet ettiği iki deney gerçekleştirdi.

Katılımcıların yarısıyla tarafsız biçimde sohbet edilirken, diğer yarısıyla ise flört edildi. 

İlk çalışmada, katılımcılardan bu sohbetten sonra mevcut partnerlerine ne kadar ilgi duyduklarını derecelendirmeleri istendi. Ayrıca, partnerleriyle ilgili bilinçdışı algılarının incelendiği bir görevde yer aldılar.

Bu çalışmanın sonuçları, araştırmacılarla flört eden katılımcıların mevcut partnerlerini hem bilinçli hem de bilinçsiz olarak daha olumsuz algıladıklarını ortaya koydu.

İkinci çalışmada ise katılımcılardan sohbet sonrasında akıllarına gelen ilk cinsel fanteziyi yazmaları istendi.

Analizler, katılımcıların flörtöz sohbetin ardından, şu anki partnerlerinden ziyade, konuştukları araştırmacıyla ilgili hayal kurma olasılığının arttığını gösterdi.

 Personal Relationships adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmayı yöneten psikoloji profesörü Gurit Birnbaum, "Aldatma faktörlerini inceleyen önceki çalışmalar, eşlerin kişiliklerine veya çiftin ilişkisine odaklandı. Bu çalışmada, taliplerin davranışlarına odaklanmayı seçtim" diye konuştu:

Halihazırda bir ilişki içinde olan bir bireye ilgisini aktif şekilde ifade eden bir talibin, savunma mekanizmalarına daha iyi nüfuz edip etmediğini, ilişkinin kalitesini ve istikrarını tehlikeye atıp atmadığını değerlendirdik.

 

Independent Türkçe, Phys.org, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU