Kabine sözcüsü Gunawardena, Sri Lanka'yı terk eden eski devlet başkanı Rajapaksa'nın döneceğini söyledi

Gotabaya Rajapaksa, geçen hafta protestolar üzerine Singapur'a gidip e-postayla istifa etmişti

Sri Lanka'da güvenlik güçleri, Gotabaya Rajapaksa'nın ardından geçen hafta seçilen devlet başkanı Ranil Wickremesinghe'nin de istifasını isteyen protestocuların kampını dağıtmıştı (AFP)

Büyük bir ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka'nın ülkeyi terk eden eski devlet başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın geri dönebileceği öne sürüldü.

Kabine sözcüsü Bandula Gunawardena, salı günü basın mensuplarına açıklamasında Rajapaksa için "Bildiğim kadarıyla, ülkeye dönmesi bekleniyor" dedi.

Gunawardena, Rajapaksa'nın ülkeden kaçtığına ya da sürgüne gönderildiğine dair iddiaların doğru olmadığını savunurken, eski devlet başkanının ne zaman döneceğine dair bilgi paylaşmadı.

Rajapaksa, hükümet karşıtı protestoların ardından eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz'da önce Maldivler'e ertesi gün de Singapur'a gitmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sri Lanka'nın eski lideri, buraya vardıktan sonra e-postayla istifasını açıklamış, 15 Temmuz'da istifa talebi resmen kabul edilmişti.

Singapur yönetimi, Rajapaksa'nın ülkeye geldiğinde siyasi sığınma talebinde bulunmadığını duyurmuştu. Yerel medyada bugün yayımlanan haberlerde, Rajapaksa'ya ilk etapta 14 günlük vize verildiği, bunun sonradan 14 gün daha uzatıldığı bildirildi. Normalde ülkeye giden Sri Lanka yurttaşlarına 30 gün vize sağlanıyor.

Öte yandan Singapur İçişleri Bakanlığı, ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg'ün yorum talebini reddetti.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Rajapaksa'nın Singapur'da kaldıktan sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ne ya da ABD'ye geçmeyi planladığına dair iddialar olduğunu da aktardı. Rajapaksa, 2019'da göreve geldiğinde ABD vatandaşlığından çıkmıştı.

Rajapaksa'nın ülkeyi terk etmesinin ardından o sırada başbakan olan Ranil Wickremesinghe, 16 Temmuz'da geçici devlet başkanı seçilmiş, 18 Temmuz'da olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
 


20 Temmuz'da Parlamento'da yapılan gizli oylamada resmen devlet başkanı seçilen Wickremesinghe, yemin töreninin ardından okul arkadaşı Dinesh Gunawardena'yı da başbakanlığa atamıştı.

Fakat 22 milyonluk ada ülkesinde söz konusu değişiklikler, marttan bu yana büyüyen ekonomik kriz yüzünden akaryakıt, temel gıda ve ilaç dahi almakta güçlük çeken halkın öfkesini dindirmeye yetmemişti. Güvenlik güçleri, Wickremesinghe'nin de istifasını isteyen protestocuların başkent Kolombo'daki ana kampını 21 Temmuz'da dağıtmıştı.  

Resmi rakamlara göre haziranda yıllık enflasyonun yüzde 54,6'ya yükseldiği Güney Asya ülkesi, temerrüde düşen 51 milyar dolarlık borcunu ödeyebilmek için IMF'yle görüşmelerini de sürdürüyor.



Independent Türkçe, Guardian, Bloomberg, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU