Büyük bir ekonomik ve toplumsal krizle boğuşan Sri Lanka'da güvenlik güçleri, hükümet karşıtı göstericilerin ana kampına baskın düzenledi.
Yeni devlet başkanı Ranil Wickremesinghe'nin dünkü yemin töreninden önce yaşanan olayda güvenlik güçlerinin, başkent Kolombo'daki Başbakanlık Ofisi önünde yüzlerce protestocunun yer aldığı "Gota Go Gama" adlı ana kampa girerek çadırları dağıttığı belirtildi.
İlk yardım hizmeti sunan ve gönüllülerden oluşan St. John Ambulance'tan paylaşılan bilgilere göre polis, çevik kuvvet ve askerlerden oluşan güvenlik güçlerinin müdahalesinde 50'den fazla gösterici yaralanırken, üç kişi hastanelik oldu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Polisten yapılan açıklamadaysa 9 kişinin gözaltına alındığı, iki kişinin de yaralandığı ifade edildi.
104 gündür ana kampta protestolarını sürdüren göstericilerin, çarşamba günü Parlamento'da yapılan gizli oylamada ülkenin 9. devlet başkanı seçilen Wickremesinghe'nin istifasını istediği bildirildi.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve soyadını paylaşmayan 26 yaşındaki öğrenci Dimmithu, "Barışçıl göstericilere saldırmasınlar, bunun yerine bizi dinlesinler" dedi.
45 yaşındaki iş insanı Basantha Samarasinghe de "Halk sistemin değişmesini istiyor. Parlamento feshedilmeli. Kamusal yetkisi yok" diye konuştu.
Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a konuşan göstericilerden Chanu Nimesha ise güvenlik güçlerinin protestoculara karşı şiddet kullandığını söyledi. 47 yaşındaki gösterici, kampta çadırda uyurken güvenlik güçlerinin kendisini copla döverek dışarı çıkardığını ifade etti.
Sahan Weerawadana da arkadaşına yardımcı olmak için kampa girmeye çalışırken güvenlik güçlerinin saldırısına uğradığını belirtti. 26 yaşındaki protestocu "Beni yakalayıp tahta sopalarla ve silahlarının dipçikleriyle vurarak dövdüler" dedi.
ABD'nin Kolombo Büyükelçisi Julie Chung ise Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Yetkililerin ölçülü davranmasını ve yaralananların derhal tıbbi yardım almasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Okul arkadaşını başbakan yaptı
Eski Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa, hükümet karşıtı protestoların ardından Singapur'a kaçmış ve 14 Temmuz'da e-postayla istifasını duyurmuştu.
Bunun ardından 16 Temmuz'da Geçici Devlet Başkanı olan Ranil Wickremesinghe, 18 Temmuz'da olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
225 üyeli Parlamento'da 20 Temmuz'da yapılan gizli oylamada devlet başkanı seçilen Wickremesinghe, 82'ye karşı 134 oyla muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Bakan ve Hükümet Sözcüsü Dullas Alahapperuma'yı mağlup etmişti. Marksist kanadın lideri Anura Kumara Dissanayake ise üç oy almıştı.
Wickremesinghe, yemin töreninin ardından okul arkadaşı Dinesh Gunawardena'yı da başbakanlığa atadı.
73 yaşındaki Gunawardena, bundan önce Su Temini ve Drenaj Bakanı, Eğitim Bakanı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.
Wickremesinghe'nin evine saldırı
22 milyonluk Sri Lanka, marttan bu yana büyüyen ekonomik kriz yüzünden benzin, temel gıda ve ilaç dahi almakta güçlük çekiyor. Şiddeti artan gösteriler, protestocuların devlet başkanının konutuna giderek havuzunu kullanmasıyla sonlanan bir baskına neden olmuş, bu olay tüm dünyada yankı uyandırmıştı.
Sonrasında protestocular, o sırada başbakan olan Wickremesinghe'nin de şahsi konutuna girerek binayı yakmıştı.
Resmi rakamlara göre haziranda yıllık enflasyonun yüzde 54,6'ya yükseldiği Güney Asya ülkesi, temerrüde düşen 51 milyar dolarlık borcunu ödeyebilmek için IMF'yle görüşmelerini de sürdürüyor.
Independent Türkçe, AFP, Guardian