Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Biden'ı ülkeye davet etti: "Güçlü bir sinyal olur"

"Sizin değerleriniz ve dünyanın güvenliği için canımızı ortaya koyuyoruz"

ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya ziyaret düzenleyip düzenlemeyeceğine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenksi, ABD Başkanı Joe Biden'ı Ukrayna'ya davet etti.

ABD'nin ünlü tabloid gazetelerinden New York Post'a salı günü verdiği söyleşide Zelenski, Biden'ın ülkeyi ziyaret etmesini istediğini belirterek, "Bence bu, güçlü bir sinyal olur. Herkes Ukrayna'nın ABD'ye yönelik tutumunu görüyor" dedi.

Zelenski, eşi First Lady Olena Zelenska'yla katıldığı röportajda Biden'ın Ukrayna'ya gelmesinin, ülkeye gösterilebilecek en büyük desteklerden biri olacağını söyledi.

79 yaşındaki ABD Başkanı, salı günü New Hampshire eyaletine yaptığı bir ziyaret sırasında Ukrayna'ya gidip gitmeyeceği sorusuna "Bilmiyorum" diye yanıt vermişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Biden, Ukrayna'nın komşusu Polonya'ya martta yaptığı bir ziyaret sırasında, Kiev'e gitmek istediğini fakat bazı kişilerin kendisini engellediğini öne sürmüştü. Başkan, bu kişilerin kimler olduğuna dair bilgi paylaşmamıştı. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Biden'ın Ukrayna'yı ziyaret etmek istediğini fakat şimdilik böyle bir planın gündemde olmadığını söylemişti.

Eski Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise nisandaki açıklamasında "Biden, Ukrayna'ya gitmeye hazır fakat biz onu göndermiyoruz" demişti.

44 yaşındaki Zelenski, ABD'nin ünlü yayın kuruluşlarından CNN'e nisanda verdiği bir röportajda da Biden'ı Ukrayna'ya davet etmişti.

Ukrayna lideri, "Bence ziyaret edecek. Tabii ki karar kendisine ait. Sonuçta ABD'nin lideri, dolayısıyla bence buraya gelip durumu görmeli" ifadelerini kullanmıştı.

Ülkesinin savaşta zafer kazanacağına inancının tam olduğunu söyleyen Zelenski, Ukrayna'nın sadece kendi özgürlüğü değil, ortak değerler için de mücadele verdiğini savundu.

Zelenski, "Direnişe devam ettiğimiz sürece, ABD'nin tutarlı davranışları da sürecek. Sizin değerleriniz ve dünyanın güvenliği için canımızı ortaya koyuyoruz. Batı'nın da bize destek olması gerekli" dedi.
 


First Lady de geçen hafta ABD'ye ziyaretinde Kongre üyelerine seslenerek Ukrayna'ya daha fazla silah göndermelerini istemişti.

Biden henüz Ukrayna'ya gitmezken, eşi First Lady Jill Biden mayısta ülkeyi ziyaret etmiş ve Zelenska'yla bir araya gelmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 154'üncü gününde de çatışmalar devam ediyor.

Savaşın başından bu yana Kiev yönetimine desteğini göstermek için ülkeyi ziyaret eden liderler arasında Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz yer alıyor.



Independent Türkçe, New York Post, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU