Nadir görülen bir hastalıktan muzdarip olan 2 yaşındaki Habibe Askeri, İsrail’in engellemesi sebebiyle Gazze Şeridi’nden ayrılamıyor.
ABD’nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN, Habibe’nin protein C eksikliği yaşadığını ve İsrail’in ilk başta verdiği izni son anda iptal etmesiyle tedavi için Gazze’den ayrılamadığını yazıyor.
Aşırı kan pıhtılaşmasına yol açan bu genetik hastalık, tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı saldırısıyla başlayan savaşta İsrail bombardımanları, Gazze’deki sağlık sisteminin çökmesine yol açtı. Dolayısıyla ciddi hastalıklarla mücadele eden kişilerin tedavi için başka ülkelere tahliye edilmesi gerekiyor.
Haberde, uluslararası yardım gruplarının devreye girmesiyle İsrail Savunma Bakanlığı’na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü’nün (COGAT) ilk etapta Habibe’nin tedavi için Ürdün’e nakledilmesine izin verdiği aktarılıyor.
Başkent Amman’daki askeri hastanenin de çarşamba günü Habibe’nin Gazze’den tahliyesi için tüm hazırlıkları tamamladığı belirtiliyor. Fakat Ürdünlü yetkililer, İsrail yönetiminin son anda izni iptal ettiğini ve Habibe’nin Gazze’den çıkarılamadığını söylüyor.
Habibe’nin annesi Rana, yaşadıkları zor durumu şöyle anlatıyor:
Habibe’nin hayati tehlikesi sürüyor. Tedavi görmesi için Gazze’den çıkarılmasına neden izin vermediklerini anlamıyorum. Ne suç işledi ki?
CNN, COGAT’ın olaya ilişkin yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Gazze'de tedavi için acil tahliye edilmesi gereken en az 2 bin 500 çocuk var. İsrail ve Hamas arasında imzalanan ateşkes uyarınca, Tel Aviv yönetiminin Gazze’den tedavi amaçlı tahliyelere izin vermesi gerekiyor.
Ateşkes 19 Ocak’ta yürürlüğe girmişti. CNN’in aktardığına göre o tarihten bu yana tedavi amaçlı hiçbir tahliye talebine izin verilmedi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre en son 16 Ocak'ta sadece 12 hasta Gazze’den Avrupa ülkelerine tahliye edildi. BM'ye göre Gazze'de yaklaşık 12 bin kişi hâlâ tıbbi tahliye bekliyor.
Independent Türkçe, CNN, AA