İsrail'in Akdeniz kıyılarında sürüler halinde muazzam sayıda denizanasına rastlandı.
Bu jelatinimsi canlılardan o kadar çok var ki ülkenin su kaynaklarının takviyesi için kullanılan tuzdan arındırma tesislerinin tıkanması ve denize girilememesi tehdidi söz konusu.
Bu denli fazla denizanasının bir nedeni var mı? İklim krizi.
İsrail Doğa ve Parklar İdaresi'nden Guy Lavian, Reuters'a "Su her geçen gün ısınıyor, bu yüzden giderek daha fazla denizanası görebiliyoruz" dedi.
Burada gerçekten hasara yol açıyorlar. Küresel ısınmanın bu devasa sürülerin oluşmasına katkıda bulunduğunu kesinlikle söyleyebilirsiniz.
Bu ayki İsrail denizanası patlaması, ülkenin kuzeyindeki Hayfa kenti açıklarında yaşandı. Fakat en az bir çalışma, dünyadaki birçok denizanası popülasyonunun 1950'lerden bu yana arttığını gösteriyor.
Bahse konu çalışmada, denizanası popülasyonlarının ABD'nin kuzeydoğusu, Japonya, Hawaii ve hatta Antarktika'ya kadar uzanan yerlerde arttığı kaydedildi.
San Diego Kaliforniya Üniversitesi'nin Scripps Okyanus Bilimi Enstitüsü, sıcak suların daha fazla denizanasına yol açma eğiliminde olduğunu, bunun da okyanuslar ısındıkça bazı yerlerde daha fazla denizanası görüleceği anlamına gelebileceğini belirtiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Woods Hole Okyanus Bilimi Enstitüsü'ne göre, fosil yakıtların yakılmasıyla ortaya çıkan aşırı ısının yaklaşık yüzde 90'ı nihayetinde okyanusa karışıyor.
Tüm bu sıcaklığın bir bedeli var. Woods Hole, deniz yaşamının çoğunun bulunduğu okyanusun en üst katmanının 1901'den bu yana 1,5 santigrat derece ısındığını belirtiyor.
Öte yandan Scripps, söz konusu ısınmanın denizanası popülasyonları üzerinde tek bir etkisinin olmayabileceğini belirtiyor. Besin kaynakları bozulmaya başlarsa bazı yerlerde denizanalarının sayısı azalabilir.
Denizanaları küresel ısınmanın ötesinde iklim krizinin sonuçlarından da etkilenebilir. Scripps, örneğin iklim krizinin okyanustaki oksijen seviyelerini düşürdüğünü ve bazı denizanalarının daha düşük oksijenli ortamlara dayanabilmesi sebebiyle bu durumun onları daha baskın kılabileceğini belirtiyor.
Fakat enstitüye göre iklim krizi okyanusu aynı zamanda daha asitli hale getiriyor ve bilim insanları daha asitli bir okyanusun bu iğneli ve dokunaçlı dostlarımızı nasıl etkileyebileceğini henüz bilmiyor.
Ne olursa olsun, denizanaları nesli uzun zaman önce tükenmiş deniz ekosistemleriyle bağlantılı. Bilim insanları 500 milyon yıldan daha eski denizanası fosilleri buldu, bu da uzun zamandır var olan denizanalarının dinozorların ortaya çıkışına ve yok oluşuna tanıklık ettiği anlamına geliyor.
Reuters'tan da yararlanılmıştır
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/climate-change
Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik
© The Independent