Makineli tüfekle art arda ateş eden robot köpek viral oldu

İnternette yaklaşık 50 bin liraya satılıyor

Robot köpeğin videosu binlerce kez beğenildi (Facebook/Alexander Atamanov)

Hafif makineli silahla arka arkaya ateş eden robot köpeğin ürkütücü videosu sosyal medyada viral oldu.

20 Temmuz'da Twitter'da paylaşılan ve milyonlarca kez izlenen görüntü, yaklaşık bir buçuk dakika boyunca robot köpeğin hünerlerini sundu.
 


Videoda robotun silahın geri tepmesini pek iyi idare edemediği dikkat çekti. Ayrıca "köpeğin" kendi kendine mi ateş ettiği yoksa bir başkası tarafından mı yönetildiği bilinmiyor.

ABD merkezli Vice haber sitesi bu köpeğin izini sürdü. Haberde robot köpeğin, Boston Dynamics'in robotu Spot'a çok benzese de farklı olduğu yazıldı. Videodaki "köpeğin", internet üzerinden yaklaşık 50 bin liraya satılan UnitreeYusu adlı robot olduğu belirtildi.

Robotun sol tarafında Rusya bayrağı, diğer tarafında kurt kafası olduğu görülüyor. Kurt başı amblemi, genellikle Rusya Özel Harekat Kuvvetleri'yle (Spetsnaz) ilişkilendiriliyor. Ancak haberde bunun, silahlı robot köpeği Spetsnaz'ın kullandığı anlamına gelmediğine dikkat çekildi. Zira bu amblemlere internet üzerinden kolaylıkla ulaşılabiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca robotun üzerindeki silah da Rus yapımı PP-19 Vityaz. Videoda görülen zırhlı araç, Ruslara ait BRDM-2.

Vice, videonun ilk kez 22 Mart'ta Alexander Atamov adlı bir YouTube kanalından paylaşıldığını bildirdi. Facebook hesabında Moskova'da yaşadığı yazan Atamov'un 21 Mart'taki paylaşımında köpeğe "Skynet" adını verdiği belirlendi.

Terminatör film serisinde Skynet adlı yapay zekalı teknolojisi robotlarla kendisi ordusunu kurup insanlığı yok etmek için savaş başlatıyor.

Robotik şirketi Boston Dynamics, Spot adlı ünlü robotunu silah olarak kullanmayı düşünen müşterilere satmayacağını duyurmuştu.

Öte yandan New York Polis Teşkilatı robot köpekleri  tehlikeli ortamlarda inceleme yapmak için kullanmıştı. ABD'nin Hawaii eyaletinde de evsizlerin ateşini ölçmek için robot köpeklerden yararlanılmıştı.

 

Independent Türkçe, Vice, Futurism

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU