Mars yarışında iki şirket, Elon Musk'a karşı güçlerini birleştirdi

"İnsanların yapamayacağınızı düşündüğü şeyleri yapmalısınız"

Impulse Space, uyduları son yörüngelerine hızla taşımak için yörünge transfer araçları geliştiriyor (Impulsive Space)

Uzay firması SpaceX, Mars'a insanlı uçuşlar gerçekleştirmek için çalışmalarını sürdürürken, Kızıl Gezegen yarışında iki rakip daha kazandı.

SpaceX'in kurucusu ve CEO'su Elon Musk, yıllardır Mars'a koloniciler göndererek insanları gezegenler arası bir tür haline getirmekten bahsediyor. Şirket, bu hedef doğrultusunda, yeniden kullanılabilir Starship roketlerini geliştiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak ABD'li roket firması Relativity Space ve nispeten küçük bir teknoloji girişimi olan Impulsive Space, Kızıl Gezegen yarışında güçlerini birleştirdi.

Impulsive Space, önceden SpaceX'te roket motoru geliştirme operasyonlarını yürüten bir mühendis tarafından kuruldu.

İki firma, Mars'a özel olarak tasarlanmmış bir iniş aracı göndermeyi planladığını duyurdu. Şirket yetkilileri iki buçuk yıl sonra Dünya ve Mars aynı hizaya geldiğinde hedeflerine ulaşabileceklerini söylüyor.

Relativity'nin CEO'su ve kurucusu Timothy Ellis, SpaceX'in "çılgınlığın, hırslılığın ve cüretkârlığın sınırında" bir şeyler yapmak için çabalamasının kendisine ilham olduğunu ifade etti.

New York Times'a konuşan Ellis, "Diğer bazı şirketlerden daha cüretkarız" dedi.

İniş aracının, NASA'nın Mars'taki uzay araçlarından InSight'a benzeyeceği düşünülüyor. Hemen hemen InSight'la aynı boyutlarda olması planlanan araçta güneş panelleri kullanılmayacak. Cihaz bataryası bitene kadar çalışacak.

Uzay aracının tasarımı basit görünse de bu tür görevler, yeni şirketler için fazla maliyetli olabiliyor.

Ellis, görevin ne kadara mal olacağını söylemekten kaçındı. Ancak Relativity'nin topladığı yatırımların yanı sıra ticari uyduları fırlatmak için imzalanan sözleşmelerden elde edilen gelirin Mars görevinin masraflarını karşılamaya yeteceğini belirtti.

Şirket kısa süre önce geniş bant internet uydularını yörüngeye taşımak için Londra merkezli uydu interneti firması OneWeb'le anlaşma imzalamıştı.

Relativity'nin bu yoldaki ortağı Impulse Space, daha genç bir şirket ama kurucusu Thomas Mueller, uzay işinde tecrübeli. Musk 2002'de SpaceX'i kurduğunda  Mueller "1 Numaralı Çalışan"dı. Mühendis, Falcon 9 roketlerine güç sağlayan Merlin roket motorlarının geliştirilmesine öncülük etti.

2020'de SpaceX'ten emekli olan Mueller, bundan bir yıl sonra, kendi uzay araçlarını geliştirmek için Impulse'ı kurdu.

Mueller, "Zor bir şey değilse ve insanlar bunun zor olduğunu ve yapamayacağınızı düşünüyorsa, yeterince zor olmadığını anlıyorum" diyen Mueller, sözlerini şöyle sürdürdü:

İnsanların yapamayacağınızı düşündüğü şeyleri yapmalısınız.

 

Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU