Elon Musk'ın 230 milyar dolarlık serveti, yakın çevresini savaşa soktu

"Sağ kolu, profesyonel poker oyuncusuna karşı"

Forbes verilerine göre Elon Musk'ın serveti 230,4 milyar dolar (AP)

Elon Musk'ın yakın çevresinde yer alan kişilerin birbiriyle mücadeleye giriştiği iddia edildi.

Sağ kolu Jared Birchall'ın, teknoloji milyarderinin hayırseverlik faaliyetlerine danışmanlık yapması için başvurduğu İgor Kurganov yüzünden paniğe kapıldığı öne sürüldü.

Wall Street Journal iddiaları, Musk'ın çevresindeki veya onunla iş yapan kişilere dayandırdı.

Finanstan teknoloji dünyasına

ABD'nin Utah eyaletindeki Brigham Young Üniversitesi'nden mezun Birchall, teknoloji dünyasına finans yoluyla girdi. Kaliforniya'da yatırım bankası Morgan Stanley'de müşteri danışmanı olarak çalışırken yaklaşık 10 yıl önce yolu Musk'la kesişti.

Bir kaynak, Musk'ın o dönem nakit sıkıntısı çektiğini ve Birchall'ın yüz milyonlarca dolarlık kredi çekmesini sağlayarak Tesla ve SpaceX CEO'sunu etkilediğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk daha sonra kendi parasını yönetmesi için Birchall'ı yanına aldı.

48 yaşındaki yönetici, aynı zamanda Musk'a ait Boring Co'nun direktörlüğünü ve Neuralink'in CEO'luğunu yapıyor.

Birchall ve ailesi de dünyanın en zengini iki sene önce Kaliforniya'dan Teksas'a taşınınca onu takip etti.

Kurganov bir profesyonel poker oyuncusu

Rusya'da doğan ancak Almanya'da büyüyen Kurganov, profesyonel poker oyunculuğuyla 20'li yaşlarda ün kazandı.

Büyük turnuvalarda paralar kazanan Kurganov, aynı zamanda poker oyuncuları ve finans uzmanları gibi kişilerin bağış yapmak için doğru hayır kurumunu bulmalarını sağlamayı amaçlayan Raising for Effective Giving adlı organizasyonun kurucusu.

Organizasyon, efektif altruizm hareketine odaklanıyor. Efektif alturizm eldeki kaynaklarla maksimum etkiyi yaratmayı, mevcut sorunlardan öncelikleri olanları belirlemeyi ve bireylerin çözüm sürecinde sorumluluk almasını amaçlıyor.

Kurganov, sevgilisi Liv Boeree aracılığıyla Musk'la tanıştı. Zira kendisi de profesyonel poker oyuncusu olan Boeree, Musk'ın eski kız arkadaşı Grimes'la uzun zamandır tanışıyordu.

İki çift de birlikte vakit geçirmeye başladı ve Kovid-19 pandemisinin başlamasıyla Musk ve Kurganov daha da yakınlaştı.

Konu hakkında bilgisi olan kaynaklara göre başka hiçbir zenginin henüz denemediği bir bağış yapma yaklaşımı, yeni fikirlere açık olmasıyla bilinen Musk'ın ilgisini çekti. Böylece poker oyuncusuna, Musk Vakfı'nda bir iş verildi.
 


34 yaşındaki Kurganov ve Boeree de Musk'ın ardından Teksas'a taşındı.

Kendisine Ağustos 2020'de Musk Vakfı'na ait resmi e-posta adresi verilen Kurganov, kurumda söz sahibi olmaya başladı. Musk, Birtchall'a Kurganov'un fikirlerinden etkilendiğini ve hayır işlerinden sorumlu yapmak istediğini söyledi.

Birchall'ın itirazlarına rağmen Kurganov, Musk'ın hayır kurumlarına bağışlama sözü verdiği 5,7 milyar dolar değerindeki hisseleri denetleme yetkisini kışın aldı.

Musk'ın geri kalan servetiyse Birchall'ın yetkisi altında kaldı.

FBI'ın Kurganov'u soruşturduğu iddia edildi

Ancak Musk Vakfı'nın resmiyette başkanı Birchall'ın, Kurganov'un aniden büyük etkisinin olmasından rahatsızlık duyduğu öne sürüldü.

Birchall'ın ayrıca FBI'ın, Kurganov hakkında soruşturma başlattığını öğrendiği iddia edildi. Kaynaklar, FBI'ın bir yabancının Musk'ın yakın çevresine bu kadar çabuk girmesinden endişelendiğini söyledi. Ancak Kurganov hakkında herhangi bir suçlama yapılmadı.

İddialar Birchall'ın, Musk'ın federal soruşturma içine çekilmesinden korktuğu ve ilkbaharda Kurganov'a karşı tekrar harekete geçtiği şeklinde devam etti. Birchall'a göre Kurganov, Musk'ın bağışlamayı vaat ettiği 5,7 milyar dolar değerindeki hisseleri yönetmek için uygun değildi.

Bu dönemde Musk, Twitter'ı satın almak için para toplamaya çalışırken Birchall da onunla çalışıyordu.

Haberde Birchall'ın Kurganov'un görevden alınmasını mayısta istediği ve Musk'ın da bunu kabul ettiği yazıldı.

Musk Vakfı'ndan bir temsilci, Musk'ın parasının hiçbir efektif alturizm projesinde harcanmadığını ve Kurganov'un resmi e-posta adresinin yaklaşık 6 hafta önce kapatıldığını bildirdi.

 

Independent Türkçe, Wall Street Journal

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU