Kendi kendine çalışan akıllı saat, pil yerine "mucize malzeme" kullanıyor

Giyilebilir cihaz, nabız ölçer ve LED ekranı çalıştırmaya yetecek elektriği üretmek için sadece birkaç dokunuşa ihtiyaç duyuyor

"Mucize malzeme" MXene'nin nano katmanlarının elektron mikrografı (Drexel Üniversitesi)

Araştırmacılar, kullanıcının sağlık durumunu herhangi bir harici güç kaynağı ya da pil gerektirmeden izleyebilmek için "mucize malzeme" denen materyalden yararlanan, akıllı saat tarzı giyilebilir bir cihaz icat etti.

Irvine Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCI) bir ekip tarafından geliştirilen kendi gücünü sağlayan cihaz, yakındaki bir akıllı telefonla iletişim kurarken kullanıcının nabzını da takip edebiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Giyilebilir cihaza güç sağlamak için gereken enerji, bilekliğin nano enerji jeneratörlerine dokunarak üretilebiliyor, bu jeneratörler de sensör devresi ve LED ekran için elektrik sağlıyor.

Cihaza gömülü yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisi, giyilebilir cihaz ve ona bağlı akıllı telefon arasında hem veri hem de güç alışverişine olanak sağlıyor.

Söz konusu teknolojiyi açıklayan, bilimsel dergi Nano Energy'de yayımlanan makale, vücut sıcaklığı ve tansiyon da dahil diğer sağlık göstergelerinin devrelerdeki basit bir değişiklikle nasıl takip edilebileceğini anlatıyor.

UCI'da elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimi alanında yardımcı doçent Rahim Esfandyar-Pour, "Bu yenilik tek seferde birçok kayda değer sonuca varıyor" dedi.

Bu cihaz sürekli, pilsiz, kablosuz ve isteğe bağlı sağlık takibini her zaman ve her yerde mümkün kılıyor. Düşük maliyetli ve esnek malzemelerden üretilen bu teknoloji, çeşitli giyilebilir biyoelektronik sensörlerin gereksinimlerini karşılayacak şekilde özelleştirilebilir.

 

Giyilebilir teknoloji
Kendi kendine çalışan giyilebilir cihaz sürekli, gerçek zamanlı, isteğe bağlı ve tamamen kendi kendini şarj eden radyal arter nabız dalga formu takibi olanağı sunuyor (Irvine Kaliforniya Üniversitesi)


Buluşun en büyük yeniliklerinden biri, benzersiz elektriksel ve mekanik özelliklere sahip MXene'ler adı verilen bir ultra-ince 2D malzemenin kullanılması. MXene'ler (Max-ene olarak telaffuz edilir) enerji depolama, su arıtma ve hatta bakterileri uzaklaştırmadaki olağanüstü kabiliyeti nedeniyle mucize malzeme olarak övülüyor.

Bükülebilir ve esnetilebilir olan bu materyal, dokunma veya basınç uygulama yoluyla voltaj üretebilen triboelektrik nanojeneratörler (TENG'ler) oluşturmak için yazdırılabilir.

Esfandyar-Pour, "Ücrada bir yerde, herhangi bir yerde, çölde çalışırken, dağ yürüyüşünde veya hatta bir uzay istasyonunda, talep üzerine sağlık verilerinizi takip etmeniz gerektiğini veya acil bir durumda birinin yaşam bulgularını acilen ve isabetle izlemeniz gerektiğini hayal edin" dedi.

Bu kendi kendine çalışan kablosuz cihaz, şarjını kaybedebilen ve termal sızıntı sorunu olan (lityum iyon bataryaların aşırı ısınmadan yanması) bir bataryaya bağlı kalmadan bunu yapmanıza olanak tanır.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU