Kovid-19 salgını nedeniyle son 2,5 yılda milyonlarca kişi yaşamını yitirdi.
Salgın korkusuyla hastaneye gitmeyen pek çok kişinin ise mevcut hastalıklarının ilerlediği belirtiliyor.
Bazı ilaçların Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geri ödeme listesinde yer almaması sıkıntıların büyümesine yol açıyor. Bunun yanı sıra pek çok ilacın ise son zamlar nedeniyle fiyatları yükseldi. Böylece ilaca ulaşmak da güçleşti.
Prof. Dr. Güner Sönmez ve Prof. Dr. Murat Akova, yaşanan sıkıntılar nedeniyle muayenelerin geciktiren hastalarda yeni rahatsızlıkların ortaya çıktığını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"İleri evrede yakalanan kanser dokusu büyümüş ya da metastaz yapmış oluyor"
Radyoloji uzmanı Prof. Dr. Güner Sönmez'e göre, özellikle koronavirüs salgını nedeniyle son yıllarda muayenelerini erteleyen kişilerin kanser tanılarında gecikme yaşanıyor.
Bu tip hastalıklarda zamanla yarışıldığını ve erken tanının kritik olduğunu vurgulayan Sönmez, "40 yaşından itibaren kadınlar mamografi ve ultrasona gelir, normalde erken evrede yakaladığımız kanserler daha ilerlemiş durumda oluyor, ileri evrede yakalıyoruz. Kanser dokusu büyümüş ya da metastaz (yayılım) yapmış oluyor" dedi.
"Bazı ilaçların SGK ödemesinden çıkarılması hastaları zorluyor"
Özellikle son aylardaki pahalılık nedeniyle de sağlık hizmetlerini aksatan ve hatta alması gereken ilaca erişemeyen hastaların da bulunduğunu aktaran Sönmez, bazı ilaçların SGK ödemesinden çıkarılmasının da sıkıntı doğurduğunu, yaşananların hastaları zorladığını ifade etti.
"Mağduriyet artacak, pek çok kişi ilaçlarını dahi alamayacak"
Halihazırda sıkıntı yaşanırken ilaçlara yüzde 25 zam yapılmasını doğru bulmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sönmez, "Piyasada zaten bir süredir bulunamayan ilaçlar vardı. Alım gücü düştü. İnsanlar zaten zor durumdalar. Pahalılık nedeniyle mağduriyet artacak, pek çok kişi ilaçlarını dahi alamayacak" diye konuştu.
"Suçlu ne hekimler ne de eczaneler"
Sönmez, ilaçlarla ilgili yaşananlarda sorumluluk hekimlerin ya da eczanelerinmiş gibi davranılmasına da tepkili. Prof. Dr. Güner Sönmez, "Bu ilaçlara ilişkin ödemelerde sorumlu biz değiliz, ilgili kurumlar belirliyor" ifadelerini kullandı.
"Mağduriyet büyüyor"
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova da benzer görüşleri paylaştı.
Mağduriyetin büyüdüğünü dile getiren Akova, "Muayeneler gecikti, ilaçları bulmak zorlaştı. Bu da sıkıntılara neden olabiliyor" dedi.
"İlaca erişim konusunda ciddi sıkıntı var, özellikle antibiyotikler tedarik edilemiyor"
İlaca erişim konusunda da ciddi sıkıntı yaşandığını ifade eden Murat Akova, şunları kaydetti:
"Pek çok ilaç, özellikle antibiyotikler tedarik edilemiyor. Bu kişilerin önemli bir kısmı, antibiyotiğin süratle uygulanması gereken isimler. Hastanın yoğun bakım dışındayken, ağır rahatsızlığı varken kullanması gereken ilaçlar da bulunamayabiliyor. Piyasada olmayan ilaçlardan söz ediyoruz. Pahalı olamayan bazı ilaçları da piyasada bulmak zorlaştı. Üretici bazı ilaçları artık üretmiyor. Eczacıların da işi çok zorlaştı. Kârlılıkları düştü, kiraları, personel giderleri, maliyetleri çok arttı. Çoğu kozmetik ürünler, vitaminler satarak ayakta kalmaya çalışıyor."
Eczacılar Birliği: Eczane iflasları kaçınılmaz oldu
Diğer taraftan eczacılar da son aylarda yaşananlar nedeniyle tepkili.
Eczacılar Birliği, geçen günlerde hekimlerle benzer uyarıda bulunmuş, pek çok eczanenin kapandığını, kalanların ise iş yerini döndürmekte, ayakta kalmakta zorlandığını belirtmişti.
Birliğin yazılı açıklamasında eczane iflaslarının kaçınılmaz olduğu, böyle giderse doktorlardan sonra eczacı da bulmanın zorlaşacağına yer verilmişti.
© The Independentturkish