Yüzde 25'lik zam eczacılara da ilaç olmadı... CHP'li Bulut: Piyasada pek çok ilaç bulunmayacak

Tahmin edilenin aksine ilaç fiyatları arttıkça eczanelerin kâr oranı yükselmiyor. Maliyetlerin katlanması ve kârlılığın azalması nedeniyle darboğazdaki pek çok eczane ve ecza deposu kepenk indirme noktasında

İlaç fiyatlarındaki düzenlemenin eczacılara fayda sağlamadığı, diğer taraftan hastaların ödeyeceği meblağı ise artırdığı söyleniyor. İlacın ulaşılabilir (ucuz fiyatlı) ve bulunabilir olmasının şart olduğu belirtilirken, fiyatlar daha da yükselsin istenmiyorsa eczacıya destek gerektiği ifade ediliyor / Fotoğraf: AA

Kira, faturalar, sigorta ve personel gideri gibi kalemlerin artan maliyetleri, pek çok alanda olduğu gibi eczacıların da belini büktü.

Yıllardır ayakta kalmaya çalışan pek çok eczane ve ecza deposunun kârlılığındaki sert düşüşler sonrası ayakta kalmalarının zorlaştığı belirtiliyor.

Son dönemde döviz kurunun yüksekliği ilaç ithalatını durma noktasına getirdi.

İlaçta kur farkı 2,5 katı aştı

Zira Türkiye'de ilaç fiyatlarında referans alınan euro kuru 6,29 TL ama güncel kur 17,60 TL'ye dayanmış durumda.

Yani arada 2,5 katı aşkın bir fark bulunuyor.

Bu maliyeti yüklenemeyen pek çok firma ise ilaç ithal etmiyor.

Bu nedenle ithal ilaçta referans kurun ivedilikle yenilenmesi gerektiği belirtiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türk Eczacılar Birliği: İlaç fiyatları arttıkça eczane kâr oranları azalmaktadır

Sektördeki isimlere göre, dün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ilaçlara yüzde 25 zam getirilmesi de çözüm değil.

Zaten eczacı örgütlerinin talebi ilaç fiyatlarının yükselmesi değil, makul kârlılık oranıyla iş yapabilmek. 

Türk Eczacılar Birliği tarafından yapılan yazılı açıklama da bu yönde.

Yüzde 25'lik zammın çözümün çok uzağında olduğu öne sürülen açıklamada, ilaç fiyatları artsa da eczanelerin kâr oranlarının yükselmediği vurgulandı.

Birliğin açıklamasında şu ifadeler de yer buldu:
 

Kamuoyunu net bir şekilde bilgilendirmeliyiz ki ilaç fiyatlarına gelen zammın eczane ekonomilerinin iyileştirilmesi ile herhangi bir ilgisi yoktur. Aksine ilaç fiyatları arttıkça eczane kâr oranları azalmaktadır. 

Ülkemizin dört bir yanında hizmet veren eczacılar olarak, ilacın her zaman bulunabilir ve kolay erişilebilir olmasını savunduğumuzu her platformda defalarca dile getirdik. Bunun da yolu tüm tarafların görüşleri alınarak doğru bir sistemin kurgulanmasıdır... 

Kararname ile gündeme gelen bir diğer konu, 2009 yılından bu yana hiçbir değişiklik yapılmayan eczacılar ile ilgili düzenlemedir.

Kararnamede eczacılar ile ilgili yapılan düzenlemeler, Türk Eczacıları Birliği olarak teklif ettiğimiz düzenlemeleri kapsamamaktadır.

Yapılan düzenleme mevcut ekonomik şartlarda eczacılarımızın ekonomik sorunlarını çözmenin çok uzağındadır.

Bu çerçevede yayımlanan düzenleme eczacılarımızın sorunlarını çözecek, dertlerine derman olacak bir düzenleme değildir. Beklentilerin aksine ilaç baremlerinde herhangi bir değişikliğin yapılmadığı bu düzenleme, eczanelerdeki yangını söndürmekten çok uzaktır.


Eczacılık kökenli bir isim olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yaşananları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

CHP'li Bulut: İktidar keyfi bir yönetim sergiliyor

Türk Eczacılar Birliği'yle aynı görüşü savunan Burhanettin Bulut'a göre de yüzde 25'lik zam geçici bir çözümden fazlası değil.

Bu zammın mevcut sorunu ötelemekten başka bir işe yaramayacağını savunan Bulut, sorumlunun ‘keyfi bir yönetim sergileyen iktidar' olduğunu ileri sürdü.

Piyasanın bu halde olmasının nedenini "belirleyicinin devlet olmasına ve serbest piyasanın bulunmamasına" bağlayan Burhanettin Bulut'a göre enflasyon oranı ya da asgari ücretteki artış oranı gibi bir fiyatlandırma şart.

"İlaç fiyat kararnamesi değiştirilmeli"

2009'dan bu yana ilaç fiyat kararnamesinin eczacılarla ilgili bölümünün değişmemesini eleştiren Bulut, 13 sene önce Avrupa'ya göre standart belirlenmesi umuduyla söz konusu düzenlemenin destek bulduğunu ancak aradan geçen sürede eczacı kârlılık oranı çok azalsa da harekete geçilmediğini öne sürdü.

"O dönemde ezcacıyı ayakta tutan o kârlılık oranıydı" diyen Bulut, artık fiyatı 10 TL'ye kadar olan ilacın kalmadığını, 100 TL'ye kadar olan ilaçlarda eczane kârı yüzde 25 olsa da bu kategoride ilaç sayısının çok kısıtlı olduğunu dile getirdi.

“Eczacılık kârlılık oranları artırılmalı ya da meslek hakkı tanınmalı”

29 yıllık eczacı olan Bulut'a göre öncelikle eczacılık kârlılık oranının artırılması ya da eczacılara meslek hakkı verilmesi gerekli.

“Her iki eczaneden biri sermayesinden yiyor”

Mevcut durumda eczaıların ortalama kârı yüzde 13-14'ken masrafların da aynı oranda olduğu gerekçesiyle işletmelerin yürütülemez hale geldiğini dile getiren Bulut, her iki eczaneden birinin 'sermayesinden yediğini' ileri sürdü:
 

Türkiye'de artan maliyetler üzerinden değerlendirilmeli, enflasyon oranı, asgari ücret gibi değerlendirmelere göre yüzde 25 çok düşük kalıyor. Piyasada pek çok ilaç bulunmamaya devam edecek.

 

Burhanettin Bulut
Burhaettin Bulut / Fotoğraf: AA

 

"Son dönemde Türkiye'ye yeni ilaçlar girmiyor"

Burhanettin Bulut'un değindiği bir diğer nokta ise yeni nesil ilaçlar meselesi.

Dünyada pek çok yeni ilacın piyasaya çıktığını belirten Bulut, yeni molekül ilaçların çoğunun Türkiye'ye girmediğini ifade ederek ekledi: Sayısal olarak Avrupa'yla mukayese edildiğinde beşte biri giriyor

"Ülkedeki pek çok ilaç ticari özelliğini yitirmiş durumda"

Ülkedeki ilaçların çoğunun patent hakkı bitmiş, ticari özelliğini yitirmiş ilaçlar olduğunu ve dünyada kullanımının azaldığını ileri süren Bulut, bu nedenle ucuz olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin ihtiyacı olan yeni molekül ilaçların ruhsatlandırılmasının hızlandırılması gerektiğini de kaydeden Bulut, yerli ilaç sanayisine desteğin şart olduğunu da sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU