Vakalar bir haftada ikiye katlandı… Prof. Dr. Akova: Kovid servislerinin dönmesi an meselesi

Kurban Bayramı öncesinde vaka artışlarına dikkati çeken Prof. Dr. Murat Akova'ya göre ziyaretler, kapalı ortamlar ve toplu taşımada maske şart. Akova ayrıca yaşlılar dahil risk grubu için aşıda hatırlatma dozunun gündeme getirilmesi gerektiği görüşünde

Fotoğraf: AA

Omicron varyantının hafif semptomlarla geçmesi nedeniyle önlemler kaldırılınca dünya genelinde Kovid-19 vakaları yeniden yükselişe geçti. 

Salgının çıkış noktası Çin'in yanı sıra Birleşik Krallık, Almanya ve İtalya gibi ülkelerde peşi sıra yeni tedbirler alındı.

Avrupa Birliği'nin yeni bir Kovid-19 dalgasından geçtiğini ifade eden Avrupa İlaç Kurumu, 60-79 yaş aralığındakiler ile tıbbi açıdan savunmasız kişiler için ikinci takviye doz aşı önerisinde bulundu.

Türkiye'de de vakalar hızla yükseldi ancak rehavetin önüne geçilemedi.

Vaka sayıları 26 binden 57 bine çıktı

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Kovid-19 tablosu bu yükselişin göstergesi.

Verilere göre Kovid vakaları bir haftaya iki katına çıktı.

27 Haziran-3 Temmuz arasında vaka sayısı 57 bin 113 olurken, 25 kişi hayatını kaybetti.

Bir önceki hafta ise vaka sayısı 26 bin 635, vefat sayısı da 17'ydi.

Havalimanları, metro, mertobüs ve otobüslerde maske kullanımı düşük

Vaka sayıları ve ölümlerdeki yükselişe rağmen toplu taşıma araçları, kapalı ortamlar ve kalabalıklarda bile tedbir alınmaması ve maske kullanım oranının düşüklüğü dikkat çekici.

Diğer taraftan Kurban Bayramı öncesinde ziyaretler ve şehirlerarası nüfus hareketliliğinin artmasıyla hastalığın yayılma riski de büyüyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, mevcut durumu ve Kurban Bayramı'nda alınması gereken tedbirleri değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Bu varyantlar aşıyla ve hastalıkla gelişen bağışıklığı yenebiliyor"

Prof. Dr. Akova, Türkiye'deki vaka artışına neden olan varyantın hangisi olduğu bilinmese de Omicron'un alt varyantları BA.4 ve BA.5 üzerinde yoğunlaşıldığını aktardı.

Bu varyantların aşıyla ve hastalıkla gelişen bağışıklığı yenebildiği ve antikorlara karşı dirençli olduğu uyarısı yapan Akova, hastalık yapma riskinin yüksekliği nedeniyle hızla bulaştığını da ifade etti.

"Bayram ziyaretinde yakın temastan kaçının, yaşlılara çok dikkat edelim"

Kovid'in özellikle kemoterapi alanların da aralarında bulunduğu kanser hastaları, kronik rahatsızlıkları olanlar ile yaşlılarda ağır seyretme olasılığına dikkati çeken Akova; buluşmalar, cenazeler ve düğünler gibi kalabalıkların bir araya geldiği ortamlar ile sosyal etkileşimlerin arttığına da dikkati çekti.

Prof. Dr. Murat Akova, Kurban Bayramı öncesinde de şu uyarıyı yaptı:

"Öncelikle mutlaka aşınızın tam olması lazım. Çünkü aşı, ağır hastalığı, hastaneye yatışı ve salgın kaynaklı ölümü engelliyor. Kapalı ortamlarda, kalabalıklarla, toplu taşımalarda maske takılması şart.  Kurban Bayram önerisi olarak şunu söyleyebilirim, bayram ziyaretine gelenlerle yakın temastan kaçınmakta fayda var. Büyükler ziyaret edilecek ve bulaşma ihtimali yükselecek. Özellikle yaşlılara çok dikkat edelim.

 

Prof. Dr. Murat Akova Hacettepe Üniversitesi.jpg
Prof. Dr. Murat Akova / Fotoğraf: Hacettepe Üniversitesi  

 

"Son 4-5 ayda görmediğimiz kadar bulaş görüyoruz, Kovid servislerinin dönmesi an meselesi"

Hastane içindeki vakalarda da artış gözlemlediklerini kaydeden Murat Akova, "Yatan hastalar içinde de Kovid olanlar arttı. Hasta Kovid değil, başka nedenle yatarken dışarıdan ziyaretçi geliyor ya da hastanın yanında refakatçi virüs bulaştırıyor. Son 4-5 ayda görmediğimiz kadar bulaş görüyoruz" şeklinde konuştu.

Bir kez daha yeni varyantın daha kolay bulaştığına ve antikorlara karşı daha fazla direnç gösterdiğine değinen Prof. Dr. Akova, son aşısını altı ay önce yaptıranlar için hatırlatma dozunun iyi olacağını aktardı. 

"Yüksek riskli kişiler için aşıda hatırlatma dozu gündeme getirilmeli"

Kış başında hastalık geçirenlerin için de yeniden hastalığa hazır hale geldiğini belirten Akova, özellikle yüksek riskli kişiler için dördüncü doz aşının gündeme getirildiğini vurgulayarak şunları söyledi: 

"Üç doz Biontech aşısı mutlaka gerekli, zaten şu anda dördüncü doz aşı verilmiyor. Yüksek riskli kişiler için son dozun üzerinden 4-6 ay geçince yeni bir dozun gündeme gelmesinde fayda var. Yeni varyanta dayanıklı aşılar, eylül-ekim gibi çıkacak ama Türkiye'ye ne zaman geleceği net değil. Uzun süre önce son doz aşısını yaptırmış olanlar yeni dozlarını yaptırsa, bu onlar için koruyucu olabilir.  Dördüncü doz aşının özellikle yüksek riskte düşünülmesinde yarar var."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU