Harvard Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, insanların dışkılarının bir bankada saklanması gerektiğini düşünüyor.
Uzmanlar, genç ve sağlıklıyken alınan dışkı sayesinde yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan hastalıklara karşı savaşabileceğini söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Dışkı nakli, clostridioides difficile enfeksiyonu ve inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor. Ancak uzmanlar bu metodun Kovid-19 tedavisi, yaşlanma karşıtı çalışmalar ve otizm gibi çok daha geniş bir alanda kullanılabileceğini düşünüyor.
Ayrıca bir başka kişiden alınan dışkı naklinde, donörle alıcı arasında ortaya çıkabilen uyumsuzluk sorunlarının da aşılması gerekiyor.
Harvard Üniversitesi'nden araştırma ekibi buradan hareketle donörle alıcının aynı kişi olduğu dışkı nakli için bir sistem geliştirilmesi gerektiğini bildirdi.
Bunun için, bireyler genç ve sağlıklıyken dışkı toplanması ve bunların ileride kullanılmak üzere bir tesiste saklanması gerekiyor.
Bu tür bir dışkı bankası ilk kez ABD'nin Massachusetts eyaletinde OpenBiome adıyla 2012'de açılmıştı. O tarihten bu yana birkaç benzer tesis daha açılsa da bunlar genellikle iki farklı kişi arasındaki dışkı nakli için hazırlandı.
Harvardlı bilim insanları, 30 Haziran'da Trends in Molecular Medicine adlı hakemli bilimsel dergide yayımladıkları makalede bu tesislerin bir kişiye kendi dışkısının nakledilmesi amacıyla da kullanılabileceğini yazdı.
Bu konuda toplanan dışkıların uzun süreli nasıl saklanacağı gibi çözülmesi gereken pek çok sorun var. Ancak uzmanlar, bunların halledilmesi halinde tedavide büyük gelişmeler yaşanabileceğini düşünüyor.
Araştırma ekibinden biyolog Yang-Yu Liu, bir kişiye kendi dışkısının nakledilmesi için banka fikrinin ebeveynlerin, bebeklerinin kordon kanını saklamasına benzetti:
Ancak, dışkı bankacılığının potansiyeli daha büyük. Dışkı örnekleri kullanma şansının kordon kanından çok daha yüksek olduğunu tahmin ediyoruz.
Makalenin yazarlarından epidemiyolog Scott T. Weiss de bu yöntemle astım, multipl skleroz, diyabet ve kalp hastalıkları gibi pek çok rahatsızlığı tedavi etme potansiyeli olduğunu bildirdi.
Independent Türkçe, Science Alert, ScienceDaily
Derleyen: Uğurcan Yıldız