Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Rusların dünya spor camiasında yeri yok

"100 binden fazla Ukraynalı sporcu savaş nedeniyle idman yapamıyor"

Kiev yönetimi Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kararını memnuniyetle karşılamıştı (Reuters)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusların dünya spor camiasında yeri olmadığını savundu.

Zelenski, pazar günü başkent Kiev'e giden Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Thomas Bach'la görüştü.

Ukrayna liderinin, görüşmede 100 binden fazla Ukraynalı sporcunun savaş nedeniyle idman yapma imkanı bulamadığını söylediği bildirildi.

IOC, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle savaşı başlatmasından 4 gün sonra Rus ve Belaruslu atletlerin uluslararası müsabakalarda yer almasına izin verilmeyeceğini açıklamıştı. FIFA ve UEFA da benzer şekilde Rus kulüplerinin ve milli takımının organizasyonlara katılımını askıya almıştı.

Bach'tan IOC'nin bu pozisyonunu korumasını isteyen Zelenski, "Rusya, Ukrayna halkını yok etmeye ve öteki Avrupa ülkelerini istila etmeye çalışırken, onun temsilcilerinin dünya spor camiasında yeri yok" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zelenski'nin sözleri üzerine Bach'ın IOC'nin mevcut yasağı kaldırma gibi bir niyeti olmadığını ifade ettiği bildirildi.

Bach, IOC'nin Ukraynalı sporculara destek olmak için kurduğu fondaki para miktarının 7,5 milyon dolara çıkarılacağını da duyurdu.

Kremlin ise IOC'nin Rus ve Belaruslu sporcuları müsabakalardan men etme kararını kınamış ve sporun siyasetin etkisi altında kalmaması prensibine uygun davranmadığını savunmuştu.

Öte yandan Rus ve Belaruslu atletlerin kendi ülkelerinin isimlerini ve bayraklarını kullanmadan bazı yarışmalara katılmasına izin verilmişti.

Amerika Açık Tenis Turnuvası yetkilileri, geçen ay sporcuların nötr bir bayrakla müsabakalara katılabileceğini duyurmuştu.

Ayrıca martta Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Artistik Jimnastik Dünya Kupası'nda, Rus birliklerinin Ukrayna istilasında kullandığı "Z" işaretinin yer aldığı bir mayoyla podyuma çıkan Ivan Kuliak hakkında disiplin soruşturması açılmıştı. 

Sembolü kullanmaktan pişman olmadığını belirten 20 yaşındaki Rus yüzücüyse karara itiraz etmişti.



Independent Türkçe, RT, CBC

DAHA FAZLA HABER OKU