Birleşik Krallık'ta iklim aktivistleri kendilerini resme yapıştırdı

Petrolü Durdurun adlı örgüt son dönemdeki eylemleriyle ses getirdi

Resim ve çerçevenin hafif zarar gördüğü açıklandı (Twitter/@JustStop_Oil)

Birleşik Krallık'ta (BK) iki iklim aktivisti, dün kendilerini 1821 tarihli bir tabloya yapıştırdı.

Fosil yakıtlara karşı çalışmalar yapan Petrolü Durdurun (Just Stop Oil) adlı örgütün üyeleri, ressam John Constable'ın başkent Londra'daki Ulusal Galeri'de (National Gallery) sergilenen The Hay Wain adlı tablosunun üzerine kendi versiyonlarını da yerleştirdi.
 


Just Stop Oil versiyonunda tablodaki nehrin yerini yol alırken, ufukta bacasından dumanlar tüten fabrikalar görülüyor. El arabasının üzerindeki eski bir çamaşır makinesi de dikkat çekiyor.

Protestoculardan Hannah Hunt, "Buradayım çünkü hükümetimiz BK'de birkaç yıl içinde 40 yeni fosil yakıt projesine lisans vermeyi planlıyor" dedi. Daha fazla petrol çıkarmanın mahsul kıtlığına yol açacağını savunan 23 yaşındaki akvitist, "Evet bu resmin çerçevesinde yapıştırıcı var ama hükümetimizin ellerinde kan var" diye konuştu.

22 yaşındaki Eben Lazarus ise kendi tasarladıkları resmin "fosil yakıtlara bağımlılığın kırsal bölgelerdeki etkisini gösterdiğini" belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Galeri, polisin olaya müdahale ettiğini ve protestocuları yakaladığını duyurdu.

Yetkililer çerçevede küçük bir hasar ve resimde bazı bozulmalar meydana geldiğini ancak iki sorunun da çözüldüğünü bildirdi.

Just Stop Oil geçen hafta da çeşitli eylemler gerçekleştirmişti. Çevre aktivistleri Vincent van Gogh, J. M. W. Turner ve Horatio McCulloch'ın resimlerinin çerçevelerine ellerini yapıştırmıştı.

Örgütten 7 aktivist ayrıca iki gün önce Britanya Grand Prix'sinde piste girmişti.

 

Independent Türkçe, Guardian, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU