Taliban'da çatlak sesler yükselirken örgütün lideri Ahundzade yabancı devletlere çıkıştı

Kız çocuklarının eğitimi temel ihtilaf konusu

Afganistan'ın getirdiği yasak ve kısıtlamalar, başta ABD olmak üzere Batılı devletlerden tepki toplamıştı (Reuters)

Taliban'ın dini ve siyasi lideri Molla Hibetullah Ahundzade nadir konuşmalarından birini yaparken, Taliban içindeki ihtilaflar da yeniden gündeme geldi.

Ahundzade, cuma günkü konuşmasında yabancı ülkelerin Taliban yönetimine müdahale ettiğini savunarak, "Bize gelip 'Neden bunu yapmıyorsunuz, neden şunu yapmıyorsunuz?' diyorlar. Dünya neden bizim işimize karışıyor? Çok şükür artık bağımsız bir ülkeyiz. Yabancılar bize emir vermemeli. Bu bizim sistemimiz ve kararlarımızı kendimiz veririz" ifadelerini kullandı.

Taliban, ABD ordusunun ülkeden çekilmesiyle 15 Ağustos'ta önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin yönetimini ele geçirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan'ın kontrolünün kazanılmasını "dünyadaki tüm Müslümanların zaferi" diye niteleyen Ahundzade, bu tarihten beri ilk kez Taliban'ın doğum yeri Kandahar'dan yola çıkıp konuşma yapmak için Kabil'e gitti.

Taliban lideri, 3 bine yakın din görevlisinin yer aldığı ve kadınların katılımına izin verilmeyen toplantıda, yönetiminin devamlılığı için ulema ve yöneticilerin ortak çalışması gerektiğini söyledi.

Ahundzade, "Şeriat sistemi ulema ve yöneticiler olmak üzere iki bölümden oluşur. Eğer ulema, yöneticileri doğru davranmaları için bilgilendirmezse ya da yöneticiler ulemaya sırtını dönerse, o zaman İslami bir sistem inşa edemeyiz" dedi.

Ayrıca Taliban lideri, ülkeden kaçan eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümetinde çalışanlara karşı misilleme yapılmayacağını fakat bu kişilerin yönetime dahil edilmeyeceğini söyledi.

Afgan kadın hakları aktivisti Raziye Barakzay ise Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında, kadınların görüşmelere alınmamasına tepki göstererek, "Kadınlar kaderleri hakkında verilen kararlarda söz sahibi olmalı. Afgan kadınların hayatları ellerinden alındı" ifadelerini kullandı.
 

Hibetullah Ahundzade.jpg
Taliban'ın Emîrü'l-mü'minîn (Müminlerin Komutanı) unvanı verdiği Ahundzade 61 yaşında (AFP)


Öte yandan Taliban, kız çocuklarının okula gönderilmesi gibi konularda kendi içinde ihtilafa düştü.

Taliban, yönetimi ele geçirdiğinde kadınların çalışmasına ve kız çocuklarının okumasına yönelik kısıtlamalar getirmişti.

Şu anda üniversite ve 6'ncı sınıfa kadar okuyan kadın ve kız çocuklarının eğitim almasına izin verilirken, ortaokul ve lise düzeyindekilerin okula gitmesi yasak.

Bu kısıtlamanın martta kaldırılmasına karar verilmiş fakat okulların açılmasına saatler kala uygulama iptal edilmişti. Bu da Taliban'ın yönetim kadrosunda fikir ayrılıkları oluştuğuna dair bir sinyal vermişti.
 


Taliban yönetimine yakın olduğu belirtilen ve kimliği paylaşılmayan bir kişi, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) açıklamasında, Ahundzade'nin katıldığı görüşmede eğitimle ilgili konuların da tartışılmış olabileceğini ve yasağın kaldırılabileceğini söyledi.

WSJ'ye konuşan kişi, "En üst kademede birkaç radikal görüşlü kişi var. Onlar dışında kimse kız çocuklarının eğitim görmesine karşı değil" dedi.

Taliban'ın Hakkani ağı kolunun eski komutanı olduğunu söyleyen ve kendisini Şerzad olarak tanıtan 28 yaşındaki savaşçı ise WSJ'ye açıklamasında, "Birçok mücahit Taliban'ı terk etti. Bu, onlar için uyarı niteliğinde olmalı. Eğer bizi dinlemezlerse alt düzeydeki birçok Talibanlı onlara karşı savaşmaya başlayacak" dedi.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid ise ihtilaf yaşandığını reddederek, örgütün birlik içinde hareket ettiğini savundu.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU