Kolombiya'nın ilk solcu cumhurbaşkanı Gustavo Petro: Başarısız olursam karanlık her şeyi yok edecek

62 yaşındaki eski gerilla, "Muhaliflere zulmeden bir hükümet kurmayacağız. Kendimiz de aynı şeyin kurbanı olduk" dedi

6 çocuk babası olan Gustavo Petro, cumhurbaşkanlığı görevini 7 Ağustos'ta devralacak (Reuters)

Kolombiya'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan sol görüşlü Gustavo Petro, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e röportaj verdi.

Mayıstaki seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 50,46'sını alarak ülkenin 60. cumhurbaşkanı olmaya hak kazanan Petro, Kolombiya'nın ilk solcu lideri.

Seçim zaferinden beri ilk kez bir uluslararası medya kuruluşuna konuşan 62 yaşındaki Petro, "Eğer başarısız olursam. Karanlık gelip her şeyi yok edecek. Başarısız olamam" dedi.

Solcu bir lider olarak seçim sürecinde karşılaştığı zorlukları anlatan Petro, "Ciddi şekilde meydan okuduk. Seçimlerin sonuna sağ çıkabilmem pek mümkün görünmüyordu" dedi.

Petro 17 yaşındayken, 1970'lerde kurulan "şehir gerillası hareketi" M-19'a katıldı. 19 Nisan hareketi olarak da bilinen örgüt, özellikle 1980-1985'te epey faaldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nden (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia- FARC) sonra ülkenin en büyük ikinci gerilla örgütü olan M-19,  zengin ve fakirler arasındaki uçurumu kapatmak isteyen üniversite öğrencileri, aktivistler ve sanatçılardan kurulmuştu.

Solcu lider, "Militan geçmişinizde yanıldığınızı düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Hayır. Bu, Simon Bolivar'a ‘İspanya'ya karşı silahlanıp cumhuriyeti kurmaktan pişman mısınız?' diye sormaya benziyor" şeklinde yanıtladı.

Petro, hükümetle anlaşarak 1990'da silah bırakan M-19 üyelerinden biri. İlk kez 1991'de meclise girdi ve 2012-2016 arasında Bogota belediye başkanlığı koltuğunda oturdu.

Öte yandan solcu lider, uyuşturucuyla mücadele politikasını beğenmediğini ve değişikliğe gitmek istediğini de söylemişti. Bunun da orduda bir tepki doğurarak darbe tehdidi yaratabileceği endişeleri gündeme gelmişti.

Petro söz konusu endişelere dair, "Ordunun içinde Petro'ya yakın davranan gruplar yok, Anayasa'ya yakın duran gruplar var. Geliştirilmesi gereken bu. Kimin iktidarda olduğundan bağımsız şekilde Anayasa'ya uygun davranan bir ordu lazım" dedi.

Muhaliflere karşı sert politikalar uygulamayacağını söyleyen Petro, "Muhaliflere zulmeden bir hükümet kurmayacağız. Kendimiz de aynı şeyin kurbanı olduk. İstihbarat muhalifleri değil yolsuzluğu hedef alacak" ifadelerini kullandı.
 


Görevindeki ilk döneminde yüzde 20-25 civarındaki açlıkla ve yaklaşık yüzde 40 oranındaki yoksullukla mücadele için adımlar atacağını belirten Petro, "demokratik kapitalizmi" savunduğunu söyledi. Solcu lider, bu bağlamda büyük sermayeye sahip şirketlere uygulanacak vergilerin artırılacağını da ifade etti.

Petro, Kolombiya - Venezuela arasındaki tansiyonun azaltılmasını istediğini de söyledi.

Eski Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque hükümetinin, Venezuela'da 23 Ocak 2019'da kendini devlet başkanı ilan eden dönemin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu meşru olarak tanımasının ardından iki ülke ilişkileri kesintiye uğramış ve sınırlar geçici olarak kapatılmıştı.

Sorunların diplomatik ilişkileri yeniden başlatıp hemen çözülemeyeceğini belirten Petro, Venezuela'da milyonlarca Kolombiyalının, Kolombiya'da da milyonlarca Venezuela'nın yaşadığını ve bu toplulukların haklarının korunması gerektiğini söyledi.

Petro, geçen hafta sınırların yeniden açılması için Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yla görüşmüştü.



Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU