Son 100 yılın en büyük seliyle boğuşan Bangladeş'te 7,2 milyon kişinin yardıma ihtiyacı var

Hindistan'ı da etkileyen su baskınlarında, iki ülkeden en az 207 kişinin öldüğü bildirildi

700'e yakın nehrin yer aldığı Bangladeş, aşırı yağışlara karşı savunmasız durumda (Reuters)

Kızılhaç, selin vurduğu Bangladeş'te 7,2 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun (IRFC) salı günkü açıklamasına göre nisandan beri devam eden muson yağmurları, Bangladeş'in Hindistan sınırındaki bölgelerinde birçok sele yol açtı.

Bangladeş'in kuzeydoğusundaki Surma Nehri kıyısında yer alan yerleşim yerleri ve Hindistan'da Barak Nehri'nin geçtiği Assam, Megalaya ve Arunaçal Pradeş eyaletleri, sellerden ve su baskınlarından en çok etkilenen bölgeler oldu.

Yaklaşık 7,2 milyon kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu belirten IRFC'nin açıklamasına göre Bangladeş'teki Sylhet eyaletinin yüzde 84'ü, burada yer alan Sunamganj kasabasının da yüzde 94'ü sular altında kaldı.

Bangladeş Kızılayı Genel Sekreteri Kazi Shofiqul Azam, "Bu eyalette daha önce böyle bir sel yaşandığını hiç hatırlamıyoruz" dedi. Anadolu Ajansı'nın paylaştığı bilgilere göreyse bu, Bangladeş'te son 100 yılın en büyük sel felaketi niteliğinde.

Bölgeye giden yolların büyük ölçüde kullanılmaz hale geldiği ve selden etkilenmeyen bölgelerde bile elektrik kesintileri yaşandığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bangladeş Kızılayı yardım için 10 milyon dolarlık bir bütçeyi devreye sokarken, IRFC de 300 bin kişiye daha destek sağlanabilmesi için 7,8 milyon dolar toplamak amacıyla bir kampanya başlattı.

Öte yandan Bangladeş sınırında yer alan Hindistan'daki Assam eyaletinde yetkililere göre sel nedeniyle 270 bin kişi yerinden oldu. Eyaletin ikinci en büyük şehri Silchar'ın yaklaşık yüzde 80'i de sular altında kaldı.

İçme suyuna erişimleri olmadığından felaketzedelerin yağmur suyuyla hayatta kalmaya çalıştığı ve kirli su kaynaklı salgınların arttığı da bildirildi.

Bangladeş Sağlık Bakanlığı'na göre 18 Haziran'dan bu yana yaklaşık 4 bin kişi, kirli suyun yol açtığı hastalıklara yakalandı.

Yetkililer her iki ülkede de sel nedeniyle en az 207 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.



Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU