Çin ilk yerli yapım uçak gemisini tanıttı

Gemide bugüne dek sadece ABD Donanması'nda olan bir teknoloji de var

Çin Savunma Bakanlığı, geminin ne zaman hizmete gireceğine dair bilgi paylaşmadı (AP)

ABD ve Çin arasında gerilim artarken Pekin, ilk yerli yapım uçak gemisini tanıttı.

Devlete ait Çin Merkez Televizyonu (CCTV), Fucien adı verilen uçak gemisinin cuma günü Şanghay yakınlarındaki Jiangnan tersanesinde düzenlenen törenle tanıtıldığını duyurdu.

CCTV'nin haberinde geminin "tamamen Çin tarafından tasarlanıp üretilen, katapultlu ilk uçak gemisi olduğu" ifade edilirken, gemiyle ilgili testlerin ileri tarihlerde yapılacağı bildirildi.

Singapur merkezli savunma istihbarat şirketi Janes'ten analist Rıdvan Rahmet, Amerikan haber ajansı AP'ye açıklamasında, "Bu askeri ve sanayi bakımdan Çin için önemli bir kilometre taşı" dedi.

Rahmet, "Bu, Çinli mühendislerin artık korvetler, fırkateynler, muhripler, amfibi saldırı gemileri ve şimdi de bir uçak gemisi olmak üzere modern deniz savaşıyla ilişkili tüm su üstü savaş gemilerini yerli olarak yüksek kapasitede üretebildiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AP'nin aktardığına göre gemide yer alan katapult sistemi elektromanyetik özelliğe sahip.

Katapultlar, savaş uçaklarının gemi güvertesi gibi geniş olmayan alanlardan havalanabilmesini sağlıyor. Buharlı olanlara kıyasla elektromanyetik katapultlarsa gemide daha az yer kaplıyor, daha az insan gücü gerektiriyor ve farklı modelde uçakların aynı güverteden uçuş yapabilmesini mümkün kılıyor. Bu sisteme şimdiye dek yalnızca ABD Donanması sahipti.

Çin'in 2012'de tamamladığı Liaoning ve 2019'da hizmete giren Şandong savaş gemilerinde bu katapult sistemi yer almıyordu.

Fucien'le birlikte Çin toplamda 3 uçak gemisine sahip olurken, 11 uçak gemisiyle ABD hâlâ üstünlüğü elinde tutuyor.

Çin'in ilk uçak gemisi yeniden tasarlanmış bir Sovyet gemisiyken, ikincisiyse yine Sovyet tasarımı temel alınarak Çin'de inşa edilmişti. 
 


Tayvan ve Hint-Pasifik gerginliği

Son dönemde ABD-Çin arasında Tayvan meselesi nedeniyle gerginlik yeniden tırmanmıştı.

Geçen hafta Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e Tayvan'ın bağımsızlığını ilan etmesi halinde "savaş başlatmakta tereddüt etmeyeceklerini" söylemişti.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunurken, Tayvan ise bunu reddediyor.

Öte yandan Çin'in Hint-Pasifik hattında attığı adımlar da son dönemde tansiyonun yükselmesine neden olmuştu.

Pekin'in Solomon Adaları'yla güvenlik anlaşması imzalaması, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya gibi ülkeler tarafından Pekin'in bölgedeki askeri ve ekonomik nüfuzunu artırma hamlesi olarak değerlendirilmişti.



Independent Türkçe, AFP, AP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU