İnternetten aldıkları uyuşturuculardan hayatını kaybeden çocukların aileleri, Snapchat ofisinin önünde gösteri düzenledi

"Oğlumuza uyuşturucuları pizza siparişi gönderir gibi teslim etmişti"

Protestocular, Snapchat yönetiminden platformdaki uyuşturucu satışlarını engellemesini talep etti (AFP)

ABD'de Snapchat üzerinden satın aldıkları uyuşturucular nedeniyle hayatını kaybeden gençlerin ebeveynleri, sosyal medya platformunun ofisi önünde eylem düzenledi.

Kaliforniya eyaletinin Santa Monica şehrindeki Snapchat ofisi önünde pazartesi günü düzenlenen eylem, Yasadışı Uyuşturucu Mağdurları (VOID) grubu tarafından organize edildi.

Grup adına Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Sam Chapman, oğlunun Snapchat üzerinden aldığı uyuşturucular nedeniyle geçen yıl şubatta hayatını kaybettiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

57 yaşındaki Chapman, "Bugün uyuşturucu ticareti yapılan ve benzer başka suçların çocuklarımız üzerinden ailelerimizin hayatına girmesine sebep olan sosyal medyanın tehlikeleri hakkında halkı uyarmak için buradayım" dedi.

Hayatta olsaydı oğlu Sammy'nin geçen hafta 18. yaş gününü kutlayacağını söyleyen Chapman, uyuşturucu satıcısının oğluyla Snapchat üzerinden iletişime geçtiğini ve kendisine "renkli bir uyuşturucu menüsü" gönderdiğini savundu.

Protestocu, daha sonra uyuşturucu satıcısı için "Biz uyuyorken evimize pizza siparişi gönderir gibi oğlumuza uyuşturucuları göndermiş" dedi.

Snapchat'ten bir temsilciyse açıklamasında, "Platformumuzdan yasadışı uyuşturucu satıcılarını temizleyerek bu ulusal krizin çözülmesini sağlamak için sürekli çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Temsilci, "Platformumuzu kötü amaçlarla kullanmaya çalışan uyuşturucu satıcılarını önceden tespit edip engellemek ve uyuşturucuyla ilgili içeriklerin arama sonuçlarında çıkmasını önlemek için ileri seviye teknolojiler kullanıyoruz" dedi.

Fakat Chapman, bunların yeterli olmadığını, uyuşturucu satıcılarının engellenmemiş farklı emoji ve kodlar kullandığını söyledi.
 

snapchat eylem abd.jpg
Snapchat ofisinin önünde toplanan protestocular, sosyal medya platformları üzerinden satılan fentanil kaynaklı ölümlere dikkat çekti (AFP)


VOID, sosyal medya platformlarının uyuşturucu satışları nedeniyle sorumlu tutulması için yasal düzenleme getirilmesini de talep etti.

Grubun açıklamasına göre geçen yıl ülkede aşırı doz uyuşturucu nedeniyle yaşanan 107 bin can kaybından yüzde 70'i "fentanil zehirlenmesinden" kaynaklandı.

Genelde hastanelerde şiddetli sancı çeken hastaların tedavisinde kullanılan bir ağrı kesici olan fentanilin sokaklarda eroin yerine satılmaya başlanmasıyla son dönemde fentanil zehirlenmesi kaynaklı ölümler gündemden düşmüyor.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan 6 Haziran'da yapılan bir açıklamada, 21 yaşındaki Abdullah Ömer Ali'nin kimliği paylaşılmayan 16 yaşındaki bir gence 2019'da Snapchat üzerinden içinde fentanil bulunan haplar sattığı, gencin hapları kullandıktan sonra doz aşımından hayatını kaybettiği bildirilmişti.



Independent Türkçe, AFP, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU