Gazeteci Fehmi Koru, AK Parti’nin son günlerde hayata geçirmeye çalıştığı bazı uygulamalara dikkati çekerek “Bugünün iktidarı yarın muhalefete düşebileceğini düşünerek hareket etse iyi olur” yorumunu yaptı.
Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda Türkiye’de iktidarın genellikle hiç kaybetmeyecekmiş gibi davrandığını, muhalefet konumuna geldiğinde kendilerini mecalsiz bırakacak yanlışlar yaptığını söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
“Günü kurtarmak ve mukadder akıbetten kaçınmalarını sağlamak için gerekli gördükleri bazı tedbirlerle muhalefeti zor duruma düşürmeye çalışırken, rakiplerine reva gördükleri muamele sonradan kendilerini zorda bırakır” diyen Koru, şunları yazdı:
Muhalefetin aleyhine olsun diye çıkardıkları yasalar sözgelimi. Kendileri muhalefete düştüğünde eski iktidarların aleyhine çalışır. Bugünkü iktidar da aynı yanlışta. Son örnek mi? İktidar sosyal medyadan şikayetçi. İnsanların görüşlerini özgürce açıkladıkları, birbirleriyle sohbet etmelerine imkan sağlayan platformlardaki muhalif dilden hoşlanmıyor iktidar ve bunu her vesileyle dışa da vuruyor.
Medyada boğucu bir üstünlüğe sahip olduğu ve sosyal medya üzerinde de trolleri vasıtasıyla hakimiyet kurduğu halde hem de. Twitter ve Facebook gibi platformlardan iktidarın hoşuna gitmeyen görüşler açıkladıkları için özgürlüklerinden mahrum hale getirilmişler var. Binlerce insan bu yüzden açılmış davalara muhatap.
[Ne gariptir ki, adalet bakanı, bir TV mülakatında, “Twit attı diye hakkında dava açılan tek kişi yok” açıklamasını yapabildi. Twit attıkları için değil, twitlerinde kullandıkları ifadeler sebebiyle insanlar hakkında dava açılıyormuş.]
Cezaevleri çoktandır yetmediği için yenilerinin inşasına hızla devam ediliyor. Var olan yasaları sosyal medya kullanıcılarını biraz daha cezalandıracak biçimde değiştirme niyeti olduğu da biliniyor. TBMM’ye sunulan sosyal medyayı ceza korkusuyla biraz daha kullanılmaz hale getirmeyi amaçladığı her halinden belli olan yeni sosyal medya yasa teklifi ile tam da bu yapılmak isteniyor.
Mesela şu madde (m. 29):
“Sırf halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
İktidarın seçime giderken eleştirileri kısıtlamak içim böyle bir düzenleme istediğinin altını çizen Koru, yazısını şöyle sonlandırdı:
Peki ya iktidarı kaybeder, yeni hükümeti kuracak olan muhalefet cephesi şimdilerde engellemek istedikleri, seçim öncesinde aleyhlerine çalıştırılan yeni sosyal medya yasasını işletmeye devam ederse? Muhalefeti zor duruma düşürmek için alınan bu ve bunun gibi tedbirler, bugünün iktidarı yarın muhalefete düştüğü ve yeniden iktidar olabilmek için çaba göstermeye başladığı ortamda kendisine karşı kullanılmayacak mı? Demokratik ülkelerde iktidar ile muhalefet arasında geçişlilik bulunduğu için, siyasiler, ileride kendileri aleyhine kullanılabilecek türden düzenlemelerden kaçınırlar. Bugünün iktidarına bu ince noktayı hatırlatmak istedim.
fehmikoru.com, Independent Türkçe