Elazığ Valiliği, söz konusu tesisin insan sağlığı ve güvenliği açısından risk taşıdığı gerekçesiyle mühürlendiği açıklamasında bulundu.
“Kapm ortamı çocukların ruh sağlığı için uygun değil”
Konuya ilişkin Valilikten yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi:
“Maden ilçesi Gezin köyünde bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hazar Gölü Kampı ve Dinlenme Tesisi, Maden Kaymakamlığınca alınan 12.07.2019 tarihli karar ile yapılan incelemede, kamp ortamının eğitim, sağlık, güvenlik açısından çocukların beden ve ruh sağlığı için uygun olmadığı, daha önce giderilmesi gereken eksikliklerin tamamlanmadığı, bu durumun çocukların sağlığı, güvenliği ve eğitimi açısından risk teşkil etmesi sebebiyle kapatma kararı alınmıştır."
Alınan karar gereği Maden Kaymakamlığı ve Elazığ İl Özel İdaresi personeli jandarma eşliğinde tesisi kapatarak mühürledi.
“Kayyum döneminde vakıflara kullandırıldı”
Karara tepki gösteren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Belediye, Maden Kaymakamlığı’nın var olduğu belirttiği eksiklerin kendileri ile paylaşmadığı kaydetti.
Açıklamada, söz konusu tesisin kayyum döneminde de kapatılma gerekçesi olarak gösterilen eksiklikler ile kullanılmaya devam edildiği belirtilerek “Kayyum döneminde hem yetişkinlere hem de çeşitli vakıflara kullandırılan bu alanla ilgili o dönemde hiçbir eksiklik iddiası öne sürülmemiştir” denildi.
Belediyemize bağlı Hazar Gölü Sosyal Tesisimiz dün Maden Kaymakamlığı yetkililerince hukuka aykırı bir biçimde hiçbir tebliğ ve bildirim yapılmadan kapatılmıştır. Amaçlanan, bu tesislerden faydalanması hedeflenen 900’e yakın dezavantajlı çocuğun eğlence hakkını elinden almaktır. pic.twitter.com/XDA47iSU8A
— Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (@diyarbakirbld) 14 Temmuz 2019
Belediyenin tesisi asli amacı doğrultusunda dezavantajlı çocuklara kullandırılmak için yoğun çaba sarf ettiği denilen açıklamanın devamı şöyle:
“Kayyum döneminde yapılmayan bakım ve onarım yapılmış, tesisteki eksikler giderilmiştir. Belediye Eş Başkanların ziyaret ettiği günün hemen ertesinde tesisin kapatıldığını söylemek ciddiyetten uzak bir yaklaşımdır. Mesai saatini ve yetkilileri beklemeden yapılan bu işlem hukuken sakat bir işlemdir. Bu işlem sebebiyle yaz döneminde tesisten faydalanması planlanan 900'e yakın Diyarbakırlı çocuk hayal kırıklığına uğrayacaktır. Çocukların hayallerini yıkmak hiç kimsenin hakkı değildir.”
Açıklamanın devamında, “Gerçekleştirilen işleme karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılacağı gibi, hukuka aykırı işlem yapan kişiler hakkında da suç duyurusunda bulunulacaktır” denildi.
Belediyemize bağlı Hazar Gölü Sosyal Tesisimiz dün Maden Kaymakamlığı yetkililerince hukuka aykırı bir biçimde hiçbir tebliğ ve bildirim yapılmadan kapatılmıştır. Amaçlanan, bu tesislerden faydalanması hedeflenen 900’e yakın dezavantajlı çocuğun eğlence hakkını elinden almaktır. pic.twitter.com/1j8vCVOZDg
— Dr. Adnan Selçuk Mızraklı (@SelcukMizrakli) 14 Temmuz 2019
“900’e yakın dezavantajlı çocuğun hakkını elinden almaktır”
DBB Eş Başkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı da sosyal medya hesabı Twitter’den yaptığı paylaşımda, “Belediyemize bağlı Hazar Gölü Sosyal Tesisimiz dün Maden Kaymakamlığı yetkililerince hukuka aykırı bir biçimde hiçbir tebliğ ve bildirim yapılmadan kapatılmıştır. Amaçlanan, bu tesislerden faydalanması hedeflenen 900’e yakın dezavantajlı çocuğun eğlence hakkını elinden almaktır” ifadelerini kullandı.
2008 yılından itibaren kent genelinde çocuklarla ilgili çalışma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, uygulama ile dezavantajlı çocuklara birer hafta tatil yaptırıyor. Yılda ortalama bin civarında dezavantajlı çocuk bu fırsattan yararlanıyordu.
Independent Türkçe