Çinli diplomatlar, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne gönderdiği ve 37 ülkenin imzasının bulunduğu mektupta, ülkenin doğusunda bir milyon Müslüman’ın tutukluluğuyla ilgili “aşırılıkla mücadele” savunması yaptı.
Rusya, Suudi Arabistan ve Suriye’nin de bulunduğu listede Çin’in ülkenin doğusundaki aşırılık yanlılarıyla mücadele ettiği ifadeleri yer aldı.
Mektupta Çin’in insan hakları konusundaki çabalarına övgüler dikkat çekiyor.
Reuters’ın ulaştığı mektupta, “Terörizm ve aşırıcılık konusunda ciddi tehdit altında olan Çin, terörle mücadele ve aşırıcılığın ortadan kaldırılması için mesleki eğitim merkezleri başta olmak üzere birçok önlem almıştır” ifadelerine yer veridi.
Mektupta, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde güvenliğin tekrar sağlandığını ve bölgedeki tüm etnik grupların haklarının korunması için çaba gösterildiği vurgulandı.
Mektuptaki bir diğer dikkat çekici cümle ise “Üç yıldır herhangi bir terör saldırısı yaşanmadı. Bölgedeki insanlar mutluluğu ve huzuru hissediyor” oldu.
Mektuba imza atan ülkeler arasında Rusya, Suudi Arabistan, Kuzey Kore, Venezuela, Küba, Belarus, Myanmar, Filipinler, Suriye, Pakistan, Umman Krallığı, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn yer alıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hafta başında çoğunluğunu Batılı ülkelerinin oluşturduğu 22 ülke Çin yönetimine ortak bir mektup göndererek Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında zorla tutulan Uygurların derhal serbest bırakılması için çağrı yapmıştı.
Mektupta devasa toplama kamplarındaki yasa dışı gözaltılardan ve diğer azınlıkların yanı sıra özellikle de Uygurları hedef alan yaygın izleme, gözetleme ve kısıtlamalardan derin endişe duyulduğu dile getirildi.
Çin yönetiminin Doğu Türkistan’da zulüm uyguladığını belirten Türkiye Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurları eziyet ettiği iddiasına ilişkin ortak mektuba imza atmamıştı.
Independent Türkçe, Ajanslar