Türkiye'de son günlerde ekonomiden sonra en çok konuşulan konuların başında sığınmacılar meselesi geliyor.
Çünkü son 3 yılda Suriyelilerin yanı sıra Iraklı, Afganistanlı ve Pakistanlı göçmenlerin sayısı ciddi rakamlara ulaştı.
Ülkenin 3 milyon 760 bini aşkın kayıtlı Suriyeli başta olmak üzere yaklaşık 5,5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapması tepkilere yol açıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hatta kimi siyasiler düzensiz göç ile ciddi mücadele edilmesi ve artık bir kişinin dahi ülkeye sokulmaması ve başta Suriyeliler olmak üzere tüm yabancıların geri gönderilmesini istiyor.
Sığınmacıların geri gönderilmemesi durumunda ileride ciddi sorunların yaşanacağını savunan kimi muhalif siyasi partiler bu yönlü kampanyalar bile yürütüyor.
Özellikle sosyal medya hesaplarından paylaşılan birtakım görüntüler tabiri caizse göçmen karşıtlarının ekmeğine yağ sürüyor.
Hükümetin sığınmacılara karşı tutumu net değil
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Nisan'da yaptığı konuşmada, "Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" demişti.
Ancak dün Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) 32. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Erdoğan, "Suriye'den savaştan çıkıp ülkemize sığınan bu kardeşlerimize sonuna kadar sahip çıkacağız…" dedi.
Erdoğan'ın açıklamalarından sonra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da dün saat 17.00'de kentteki yabancı dernek ve sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle bir toplantı yaptı.
STK temsilcileriyle bir araya geldiklerini sosyal medya hesabından paylaşan Yerlikaya, "Düzensiz göçle mücadele ve şehrimizde yasal kalış hakkına sahip yabancıların uyması gereken kurallarla ilgili toplantımızı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.
Sığınmacıların gönderilmesinin tartışıldığı bir dönemde gerçekleşen toplantıda neler konuşuldu?
Vali Yerlikaya, dernek ve vakıf temsilcilerinden ne istedi?
Suriye Sığınmacılar Çözüm Masası Genel Koordinatörü Dr. Mehdi Davut ve Beydili Türkmen Derneği Başkanı Ahmet Ağça, toplantıda konuşulanları Independent Türkçe'ye anlattı.
"Suriye, İran, Pakistan ve Afgan temsilciler vardı"
Aynı zamanda Suriye Dernekleri Platformu Başkanı olan Dr. Mehdi Davut, her ay göçten sorumlu Vali Yardımcısı, her 3 ayda 1 defa olmak üzere de Vali Bey ile görüşmelerinin olduğunu söyledi.
Konuyla alakalı gelecek hafta bir toplantı daha gerçekleştireceklerini aktaran Davut, "Toplantıda çoğunluğu Suriyeli olmak üzere İran, Pakistan ve Afganistan dernek ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri vardı" bilgisini verdi.
Hükümetin düzensiz göç ile mücadelesinde karar olduğu mesajı verildiğini aktaran Davut, "Sığınmacılara yönelik bir şey söz konusu değil. Kanunlara uymayan, zorluk ve problem çıkaran sığınmacılar varsa bildirilmemiz istendi. Vali Bey deport etme ve düzensiz göçle alakalı mücadelelerinin devam edeceğini, belgesi olanlara bir şey yapmayacaklarını ama İstanbul'un yeni kayıtlara kapalı olduğunu ve diğer illere yönlendireceklerini aktardı. Ayrıca sahte hesaplardan gerçeği yansıtmayan ve iftira nitelikteki paylaşımlardan kendilerinin haberdar edilmelerini istedi" diye konuştu.
"Sığınmacılar ‘suç işliyor, topluma zarar veriyor' algısı yapılıyor"
Son dönemde özellikle medyada yer alan ve kimi siyasetçilerin yürüttüğü sığınmacı propagandasının gerçekçi olmayan bilgileri insanlara dinleterek bir algı oluşturduklarını ifade eden Davut, seçimlerin yaklaşmasıyla algı dozajının daha da artığını belirterek devamında şunları kaydetti:
"En küçük bir olayda bile sanki tüm sığınmacılar suç işlemiş ve topluma zarar veriyor algısı yapılıyor. Sığınmacılar Türkiye'deki ekonomik krizin sorumlusu gibi gösterilmeye çalışılıyor. Konu gündeme geldikçe sığınmacılar daha da tedirgin oluyor. Dolayısıyla toplantıda bununla alakalı aktivist, basın ve STK temsilcileri olarak ne yapabiliriz ve nasıl bir yol haritası izleyebilirizi konuştuk ve görüş alışverişinde bulunduk."
"Düzensiz göçmenlere taviz verilmeyeceğinin altı çizildi"
Beydili Türkmen Derneği Başkanı Ahmet Ağça da sığınmacıların uyumu ile alakalı çalışmaların yapılacağını ve gelecek salı günü bir toplantı daha gerçekleştireceklerini aktardı.
Toplantıda düzensiz göçmenlere ilişkin kesinlikle taviz verilmeyeceğine dikkat çekildiğini belirten Ağça, "Düzensiz, kayıtlı olmayan ve suça karışan, sahil ve park gibi toplumun kalabalık olduğu yerlerde rahatsız edici davranışlarda bulunanlar cezalandırılarak geri gönderileceğinin altı çizildi" bilgisini paylaştı.
"Sosyal uyum ile ilgili çalışmalar yapılacak"
Kanun dışı davranışlarda bulunanlara para cezasının kesileceğini ve istisnalar dışında kesinlikle İstanbul'a yeni kayıtların alınmayacağına vurgu yapıldığını aktaran Ağça, "Bizden topluma zarar verici davranışlarda bulunanların tespit edilmesi için destek istendi. Sığınmacıların sosyal uyumu ile ilgili çalışmalar yapılacak" dedi ve ekledi:
"Bunu toplantıda da dile getirdik. Maalesef yanlış bilinen doğrular var. Her sığınmacı Suriyeli gibi görünüyor, bu yanlıştır. Sosyal medya hesapları üzerinden yalan-yanlış bilgiler paylaşılıyor. Emniyet birimlerinin bunları yakalaması için bir önerimiz oldu. Özellikle toplumu tahrik edici davranışlarda bulunanların yakalanması önerdiğimiz taleplerimizden biriydi."
Konuyla alakalı herkesin birbirine yardımcı olması gerektiğine değinen Ağça, valilik toplantısına yaklaşık 25 yabancı dernek temsilcisinin katıldığını sözlerine ekledi.
"Karşılıklı istişare toplantısıydı"
İstanbul Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili Muammer Karadeniz ise konuyla ilgili olarak; Valilikte görüşmenin bir istişare toplantısı olduğunu ve karşılıklı bir görüş alışverişinde bulunulduğunu söyledi.
© The Independentturkish