Fransız yönetmen, Ukrayna'nın talebi üzerine Cannes'a giden "Z" filminin adını değiştirdi

"Fransız sineması, acı çeken Ukrayna halkıyla dayanışmasını gösterdi"

55 yaşındaki Hazanavicius, 2017'de çektiği Godard ve Ben filmiyle de eleştirmenlerin beğenisini toplamıştı (AFP)

Fransız yönetmen Michel Hazanavicius, Cannes Film Festivali'ne katılan "Z" filminin adını Rusya - Ukrayna savaşı nedeniyle değiştirdiğini açıkladı.

Hazanavicius, pazartesi günü yaptığı açıklamada komedi türündeki zombie filminin adını "Coupé " (Kes) olarak değiştirdiğini söyledi.

Filmin uluslararası sinemalardaki adı da Final Cut olarak değiştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu değişiklik, Ukrayna Film Enstitüsü'nün Cannes Film Festivali yönetimine filmin adının değiştirilmesine yönelik talepte bulunmasının ardından geldi.

Hazanavicius, "Filmimi, izleyenleri neşelendirmek için çektim ve hiçbir şekilde doğrudan ya da dolaylı olarak bu savaşla ilişkilendirilmesini istemiyorum. Bu yüzden filmin adını değiştirmekten ve böylelikle Ukrayna halkına desteğimi göstermekten memnunum" dedi.

İşgalci Rus birliklerinin araçlarının üzerinde yer alan "Z" harfinin tam anlamı bilinmezken, Rus alfabesinde olmayan bu harf savaşın başından beri Kremlin'i destekleyenlerin sembolü haline geldi.

Cannes yönetimi de yaptığı açıklamada Fransız yönetmeni destekleyerek, "Rus hükümetinin Ukrayna'ya açtığı savaşın ardından Z harfi artık bununla ilgili bir anlam taşıdığı için böyle bir kafa karışıklığı ya da belirsizlik yaratılmasına izin verilemedi" dedi.

Yönetim açıklamasında, "Bu seçimle filmin yönetmeni, yapımcılar, dağıtıcı rolündeki Cannes Festivali ve tüm Fransız sineması, acı çeken Ukrayna halkıyla dayanışmasını gösterdi" ifadelerine de yer verdi.

Hazanavicius, 2011 yapımı The Artist'le (Oyuncu) En İyi Yönetmen dalında Oscar kazanmıştı.

Yönetmenin 17-18 Mayıs'ta düzenlenecek Cannes festivalinde ilk kez gösterilecek yeni filmiyse Japon yönetmen Shinichirou Ueda'nın 2017 yapımı One Cut of the Dead'inin yeniden çekilmiş bir versiyonu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 63. gününde de çatışmalar sürüyor.


Independent Türkçe, NPR, Deadline, Variety

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU