Fransa, İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçan eski Nissan CEO'su hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkardı

Carlos Ghosn'un film gibi kaçışı tüm dünyada gündem olmuştu

Ghosn, Japonya'da adil yargılanmayacağı için kaçtığını iddia ederken, Japonya ise eski CEO'nun hukuka uygun şekilde yargılanacağını savunuyor (Reuters)

Fransa, Japonya merkezli otomotiv şirketi Nissan'ın eski CEO'su Carlos Ghosn ve 4 kişi hakkında daha tutuklama kararı çıkardı.

Başkent Paris'e bağlı Nanterre şehrindeki savcılık bugünkü açıklamasında, kararın Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance'ın eski yönetim kurulu başkanı ve CEO'su olan Ghosn'un hesabına yapılan 15 milyon euro değerindeki şüpheli bir ödemeyle ilgili olduğunu belirtti.

Buna göre Ghosn, Ummanlı milyarder iş insanı Suhail Bahwan'a ait Suhail Bahwan Automobiles adlı şirket aracılığıyla, Fransız otomotiv devi Renault'nun 15 milyon euroluk fonunu zimmetine geçirmekle suçlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'a (WSJ) göre savcılık, eski CEO'nun paranın bir kısmıyla kendisine yaklaşık 36,5 metre uzunluğunda bir yat aldığını da iddia etti.

Fransız savcılığının tutuklama kararında iş insanı Bahwan ve kimliği açıklanmayan iki oğlu da yer alıyor. Ayrıca Suhail Bahwan Automobiles'ın kimlik bilgileri paylaşılmayan eski genel müdürünün de tutuklanması talep edildi.

Bu kişilerin söz konusu paranın Ghosn'un hesabına aktarılmasını sağladığı savunuluyor.

WSJ, Suhail Bahwan Automobiles şirketinin her yıl Ortadoğu otomotiv piyasasında on binlerce Renault ve Nissan marka araç satışı yaptığını belirtti.

ABD'nin ünlü iş dünyası dergisi Forbes'a göre 15 çocuğa sahip 83 yaşındaki Bahwan'ın 2,8 milyar dolarlık serveti var. 

Ghosn'un temsilcisiyse WSJ'nin yorum talebini reddetti.

İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçış

Lübnan, Brezilya ve Fransa vatandaşı olan 68 yaşındaki Ghosn, Kasım 2018'de yıllık kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği gerekçesiyle "mali usulsüzlük" ve "görevini kötüye kullanma" suçlamalarıyla Japonya'da gözaltına alınmıştı.

Bir süre gözaltında kaldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan ve Japonya'da ev hapsinde tutulan Ghosn, 31 Aralık 2019'da özel uçakla İstanbul üzerinden Lübnan'a kaçmıştı.

Ghosn'un ses sistemi ekipmanlarının taşındığı büyük kutulardan birinin içine saklanarak kaçması da gündem olmuştu.

Interpol, Japon hükümetinin talebiyle 2 Ocak 2020'de Ghosn'la ilgili kırmızı bülten yayımlamıştı. 

Hala Lübnan'da yaşayan Ghosn, Japonya'da adil şekilde yargılanacağını düşünmediği için kaçtığını söylemişti.



Independent Türkçe, Wall Street Journal, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU