Rusya, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesi halinde Rusya'nın savunmasını kuvvetlendirmek zorunda kalacağını ve artık "nükleersiz" Baltık'tan söz edilemeyeceği konusunda NATO'yu uyardı.
Rusya'nın Güvenlik Konseyi Başkanı Yardımcısı Dmitry Medvedev, "Artık Baltık'ın nükleerden arındırılmış durumundan söz edilemez. Denge yeniden tesis edilmelidir" dedi.
"Eğer İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılırsa, Rusya için büyük bir fark olmayacaktır; yalnızca birkaç fazla hasım daha..." diyen Medvedev, "Bugüne kadar Rusya bu tedbirleri almadı ve almayacaktı da" diye belirtti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Litvanya: Rusya'nın Baltık bölgesinde nükleer silahları zaten vardı
Medvedev'in açıklamalarının ardından Litvanya'dan da yanıt geldi. Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Rusya'nın bugünkü krizden önce zaten Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad bölgesinde nükleer silahlarının olduğunu belirtti.
Anusauskas, "Şu anki güvenlik meselesi olmadan bile Rusların Litvanya sınırından 100 km uzakta (nükleer) silahları tuttuklarını bildiğinizde mevcut Rus tehditleri epey garip görünüyor" dedi.
Litvanyalı bakan, "Nükleer silahlar daima Kaliningrad'da tutuluyordu... Uluslararası camia, bölgedeki ülkeler bunun tamamen farkında... (Ruslar) bunu tehdit olarak kullanıyorlar" dedi.
Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte ise Rusya'nın Baltık bölgesinde nükleer de dahil olmak üzere silahlanmayı artırma tehdidinin "yeni bir şey olmadığını" belirtti.
Baltık Denizi kıyısındaki Rus toprağı Kaliningrad, NATO üyesi Litvanya ve Polonya arasında bulunuyor.
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği
ABD'nin dışişleri bakanlığından üst düzey bir yetkili geçen hafta, Brüksel'de bir araya gelen NATO devletlerinin dışişleri bakanlarının Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma olasılığı konusunda görüştüklerini açıklamıştı.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği İsveç'in başkenti Stockholm'de İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenlemişti.
Marin, Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusu konusunun sorulması üzerine, bu konuda ayrıntılı takvim vermeyeceğini ve kararlarını aylar değil, haftalar içinde, çok kısa sürede açıklayacaklarını belirtmişti.
İsveç Başbakanı Andersson ise Avrupa'da yeni bir güvenlik durumunun söz konusu olduğunu ve kendilerinin de bunu değerlendirerek yakında NATO üyeliği konusunda bir karara varacaklarını söylemişti.
Reuters, Independent Türkçe