Ukrayna, Rusya'nın büyük bir taarruz başlatmak için güçlerini doğuya yığdığını doğrularken, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün Ukrayna'daki operasyonları denetlemek üzere yeni atanan Rus General Alexander Dvornikov'un Ukraynalı sivillere karşı vahşet doğuracak yeni şiddet olayları organize edeceğini iddia etti.
CNN’e açıklamalarda bulunan Sullivan, sivillerin hedef alınmasından Kremlin’i sorumlu tuttu.
Yerel bir yetkilinin açıklamasına göre, Dnipro Havaalanı'nı yeniden vuruldu. Dnipro Bölge Valisi Valentyn Reznichenko Telegram’dan yaptığı açıklamada, “Havaalanından geriye bir şey kalmadı. Havaalanı ve çevresindeki yapılar yerle bir edildi. Roketler uçmaya devam ediyor. Kurbanların sayısını belirlemeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. 15 Mart’ta da hedef alınan havaalanında bir pist tahrip olmuş ve havaalanı binası zarar görmüştü. Dnipro, doğu Ukrayna'yı ülkenin geri kalanından ayıran Dinyeper Nehri'nin geçtiği bir milyon nüfuslu bir sanayi şehri.
Ukrayna silahlarının imhası
Şarku’l Avsat’ın Interfax haber ajansından aktardığı habere göre Rusya Savunma Bakanlığı, Rus saldırı helikopterlerinin Ukrayna zırhlı araçlarından ve uçaksavar silahlarından oluşan bir konvoyu imha ettiğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Rus KA-52 saldırı helikopterleri ile Ukrayna silahlı kuvvetlerinin silahları ve askeri teçhizatı imha edildi” ifadeleri kullanıldı. Ajans, bakanlığın çok düşük irtifada uçan KA-52 saldırı helikopterlerinin yer hedeflerine füze ve top atışlarının görüntülerini yayınladığını aktardı.
Ukrayna Savunma Bakanlığı ise dün silahlı kuvvetlerinin ilk kez İngiliz yapımı Manpads füzeleri kullandığını ve bir Rus Orlan-10 insansız uçağını imha ettiği duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv bölgesindeki bir köyün yakınında ve Chuguev havaalanında Ukrayna S-300 uçaksavar füze sistemlerinin fırlatma rampalarını imha ettiğini bildirdi.
Papa çağrı yaptı
Ukraynalı yetkililerin tahliye çağrıları, geçtiğimiz Cuma günü tahliye olmaya çalışan kadınlar, çocuklar ve yaşlılarla dolu Donetsk'in Kramatorsk kentindeki bir tren istasyonuna yapılan roket saldırısının ardından daha acil hale geldi. Ukraynalı yetkililer 50'den fazla kişinin öldüğünü söyledi. Rusya, saldırıda kullanılan füze tipinin yalnızca Ukrayna ordusu tarafından kullanıldığını söyleyerek sorumluluğu reddetti. ABD, saldırıdan Rus güçlerinin sorumlu olduğuna inandığını açıkladı.
Ukrayna'nın doğusundaki Luhansk bölgesinin valisi Serhiy Gaidai Telegram’dan, bölge sakinlerinin tahliyesi için dokuz trenin mevcut olduğunu söyledi.
Papa Francis dün Vatikan'da Aziz Petrus Meydanı'nda yaptığı konuşmada yaptığı konuşmada Ukrayna'da Paskalya bayramı boyunca ateşkes ilan edilmesi için çağrı yaparak, Ukrayna'ya saldırılara tepki gösterdi. Rusya’ya atıfta bulunan Francis, “Enkaz yığınına bayrak dikmenin nesi zafer?” ifadelerini kullandı.
Yeni cesetler bulunuyor
Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova dün yaptığı açıklamada, Kiev bölgesinde bin 200’den fazla cesedin bulunduğunu söyledi. Venediktova Sky News’e verdiği röportajda, “Yalnızca bu sabah itibariyle Kiev bölgesinde bin 222 ceset var” ifadelerini kullandı. Cesetlerin sivillere ait olup olmadığı belirtilmedi. Venediktova, bir hafta önce Kiev bölgesinde Ukrayna güçlerinin geri aldığı bölgelerde 410 sivilin cesedinin bulunduğunu duyurdu. Yetkili o sırada henüz toplanmamış ve incelenmemiş başka cesetlerin de olabileceğine dikkat çekti.
Ukraynalı bir yetkili, Rusya'nın başkentin kuzeyindeki bölgelerden çekilmesinden bu yana Kiev yakınlarındaki Buzova köyünde en az iki sivilin cesetlerini içeren bir mezar bulunduğunu söyledi.
Buzova’nın da içinde bulunduğu Dmitrievka topluluğunun başkanı Taras Dedic, cesetlerin bir benzin istasyonunun yakınındaki bir çukurda bulunduğunu söyledi. Ölü sayısının henüz teyit edilmediğini ifade eden Dedic Reuters’a yaptığı açıklamada, “İki cesedi bulduktan sonra şimdi hayata dönüyoruz, ancak işgal sırasında birçok sivili öldüren ‘sıcak noktalar’ vardı” dedi. Rusya, Ukrayna ve Batılı ülkelerin savaş suçu iddialarını reddediyor. Moskova, Ukrayna'yı silahsızlandırmak ve içindeki "Nazileri ortadan kaldırmak" için "özel bir operasyon" olarak adlandırdığı eylemde sivilleri hedef aldığını inkar ediyor. Ukrayna ve Batılı ülkeler, bunu savaşa gitmek için temelsiz bahane olarak nitelendiriyor.
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Moskova'nın 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'dan ve doğuda kısmen Moskova destekli ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen Donbass bölgesinden bir kara koridoru oluşturmaya çalıştığını söyledi. ABD'li özel Maxar Technologies şirketi tarafından 8 Nisan’da çekilen uydu görüntüleri, Harkov'un 100 km doğusundaki bir kasabadan güneye, Donbass'a doğru ilerleyen bir askeri konvoydaki zırhlı araç ve kamyonları gösterdi. Doğudaki bazı şehirler yoğun bombardıman altında ve on binlerce kişi buradan çıkamıyor.
Radyoaktif madde hırsızlığı
Ukrayna Devlet Dairesi, Çernobil nükleer santralini işgal eden Rus güçlerinin araştırma laboratuvarlarından radyoaktif maddeler çaldığını ve bu maddelerin kendilerine maruz kalanları öldürebileceğini belirtti. Rus güçleri, Ukrayna'yı işgal etmek için 24 Şubat'ta başlattıkları operasyonun ilk gününde istasyonun kontrolünü ele geçirmişti. Rus güçleri bir buçuk ay boyunca büyük radyoaktiviteye tanık olan bölgeyi işgal etti, ancak 31 Mart'ta bölgeden çıktı.
Çernobil Dışlama Bölgesi Yönetimi Ajansı, Facebook'ta Rus işgal kuvvetlerinin bölgedeki iki laboratuvarı yağmaladığını bildirdi. Açıklamada, Rusya askerlerinin Ecocentre araştırma üssünün depolama alanından 133 radyoaktif malzeme çaldığı iddia edildi.
Ukrayna Enerji Bakanı German Gulaşçenko, bu hafta Rus askerlerinin kendilerini "şok edici" miktarda nükleer radyasyona maruz bıraktığı konusunda uyarıda bulunarak, bazılarının bir yılda az bir süre içerisinde öleceğini söyledi. Geçtiğimiz Cuma günü Çernobil bölgesini ziyaret eden Gulaenko Facebook hesabından, “Radyasyonlu çıplak toprağı kazdılar, radyoaktif kumları torbalarda topladılar” ifadelerini kullandı.
Gulaşçenko Rusya askerlerinin bölgede kontrolsüzce radyoaktif maddelerle temas ettiğini belirterek en fazla bir yıl ömürleri kaldığını ve daha açık olmak gerekirse bunun hastalıklı bir yavaş ölüm olacağını bildirdi.
Her Rus askerinin, Çernobil'den ölü ya da diri bir şeyi ülkesine geri getireceğini söyleyen Bakan, Rus askerlerinin cehalet seviyesinin şok edici olduğunu aktardı. Çernobil santrali, 1986 yılında tarihin en kötü nükleer felaketine tanık oldu.
İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat