Kremlin'den nükleer silah açıklaması: Ülkemize yönelik varoluşsal bir tehdit durumunda Putin başvurabilir

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in henüz Ukrayna'daki amaçlarına ulaşamadığını söyledi

Fotoğraf: AA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkelerine yönelik "varoluşsal bir tehdit" görmeleri durumunda Rusya Devlet Başkanı Putin’in nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi.

Peskov, CNN'de Christiane Amanpour'un programına konuk oldu; Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hangi şartlar altında Rusya'nın nükleer imkanlarını kullanacağına ilişkin soruya Peskov şu yanıtı verdi: 

Ortada ülkemiz için varoluşsal bir tehdit olursa, bu olabilir.

Putin henüz amaçlarına ulaşamadı

Peskov, Putin'in şu ana kadar Ukrayna'daki amaçlarına ulaşıp ulaşmadığının sorulması üzerine, "Henüz değil. Henüz amaçlarına ulaşamadı" yorumunda bulundu.

Ukrayna savaşını "özel askeri harekat" olarak nitelendiren Peskov, "Operasyonumuz önceden belirlenen planlar ve amaçlar dahilinde ilerliyor" dedi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 12 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirme talimatı verdiğinden beri Rus nükleer konuşlanmasında herhangi bir değişiklik görmediklerini söylemişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan 22 Mart’ta yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna savaşında nükleer alarm sistemini aktive etmesine ilişkin, "Bu durum nükleer silahların kullanılma olasılığına ilişkin endişelerimizi artırdı. Şu anki analizlerimize dayanarak bu meselenin endişe etmemiz gereken bir konu olduğunu söyleyebilirim. Şu anda nükleer duruşumuzu değiştirmedik ama konuyu yakından takip ediyoruz" yorumunda bulundu.

Nükleer konusunda ABD'nin ve Batı'nın cevabının ne olacağını hala ortak ülkelerle konuştuklarını aktaran Sullivan, Biden'ın bu konuda da mevkidaşları ile görüş alışverişinde bulunacağını belirtti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU