Ocaktan: Kılıçdaroğlu ne yapmak istiyor?

"CHP lideri, ‘kimlikçi’ siyaset anlayışına prim vermeden kendi penceresinden bir Türkiye okuması yapmaya çalışıyor"

Fotoğraf: AA

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İslam alimi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'ın anıldığı panele katılıp konuşması olmasıyla ilgili yazdı.

Ocaktan, bugünkü “Kılıçdaroğlu ne yapmak istiyor” başlıklı köşe yazısında Kılıçdaroğlu’nun son yıllarda gerçekleştirdiği açılımlardan örnek verdi ve “İşte CHP lideri şimdi de başka bir açılım adımıyla karşımızda…” dedi.

Ocaktan, şöyle devam etti:

Kılıçdaroğlu, yakın dönemin fikir ve ilim hayatının müstesna simalarından değerli tefsir alimi Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır Paneli’nde konuştu. “Ne var bunda, siyasi parti liderleri bu tür toplantılarda, panellerde konuşabilirler” denebilir. Evet doğrudur, burada hayret edilecek bir durum yok… Ama hemen hatırlatalım, Kılıçdaroğlu asrımızın en önde gelen müfessirlerinden biri ve Hak Dini Kur’an Dili’nin müellifi olan Hamdi Yazır panelinde konuşuyor, merdiven altındaki din pazarlamacıları toplantısında değil… Paneldeki konuşmasında Elmalılı’nın özgün Kur’an tefsirine sık sık atıfta bulunan CHP lideri, büyük ilim insanının hak, adalet gibi konulardaki yorumlamalarına vurgu yaparak değerlendirmelerde bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin altını çizmekte yarar var”

Ocaktan, Kılıçdaroğlu’nun şu sözlerinin altının çizilmesi gerektiğini söyledi:

Biz bugün bu tefsirin ışığında Türkiye’nin temel problemlerine nasıl bakmalıyız? Hak, hukuk, adalet diyoruz. Peki, Elmalılı ne diyor? Elmalılı’nın kadılık makamına tayin edilecek kişinin hür olması şartına ilişkin önemli bir değerlendirmesi vardır. Elmalılı’nın kadıların hür olması şartına yaptığı özel vurgu, sadece köle ve köle sahibi arasındaki ilişkiye dair değildir. Elmalılı’nın vurgusu, kadıların yani yargı makamında oturanların dış etkilere karşı koyacak niteliklere sahip olması şartını da kapsamaktadır. Bu haliyle yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile yargı dağıtanların bağımsızlığı ve tarafsızlığı toplumsal adalet ve huzurumuz için bir zorunluluktur.

Çünkü Elmalılı’nın, ‘Şüphesiz ki Allah size emanetleri ehline vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adalet ile hükmetmenizi emretmedir’ şeklinde Türkçeye aktardığı ayette de buyrulduğu üzere devletin dini adalettir. Devlet, işin ehline verildiği, işi ehline verenlerce yönetildiği ve sonuç olarak adalet ile hükmedildiği zaman bir vasfa kavuşmuş olur. Aksi halde ideal bir devlet yönetiminde söz edemeyiz.

"Bu çabanın altı çizilmelidir"

Karar yazarı, Kılıçdaroğlu hakkında şu yorumu yaptı:

Elmalı gibi değerli bir müfessir için daha kapsamlı bir çalışma yapmak gerekiyor elbette. Ama biz şimdilik panel bağlamında kısa bir not düşmekle yetineceğiz. Bilindiği gibi Hamdi Yazır, dinamik bir din anlayışı ile ilmi ve fikri yönden İslam’ı yeniden yorumlayarak günümüz insanına yeni ufuklar açan, zihinlerdeki ve ruhlardaki donukluğu gidermenin yollarını arayan bir düşünürdür. Ama esas itibariyle o fıkıh, kelam, felsefe ve tarih gibi pek çok ilmî alanın derinliğine vâkıf olan, çok yönlü bir âlimdir. İslami bilimler alanındaki yetkin isimler, Hamdi Yazır’ın tefsirinde ayetleri açıklarken kullandığı kaynakların ve getirdiği yorumların onun diğer ilimlere olan vukûfiyetini göstermesi bakımından önemli olduğu konusunda ittifak halindedirler. Zaten eserleri dikkatle incelendiğinde onun hukuk sahasıyla ilgili de derin ilmî vukûfiyete sahip bir hukuk âlimi olduğu rahatlıkla görülecektir.

Görüldüğü gibi CHP lideri, ‘kimlikçi’ siyaset anlayışına prim vermeden kendi penceresinden bir Türkiye okuması yapmaya çalışıyor. Ne kadar başarılı olur bilemeyiz, ama hiçbir komplekse kapılmadan bu çabanın altı çizilmelidir.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU