Kılıçdaroğlu: Kürt sorunu vardır

"Suriye’de, Irak’ta, İran’da herkes ile barışacağız. Bu bölgede bütün halklarla barış içinde olacağız"

Fotoğraf: Twitter / DİTAM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'de bir Kürt sorunu yaşandığını, bunu çözeceklerini belirterek "Kürt sorunu vardır. Sorunu yaşayan biri 'bu sorun var' diyorsa o sorun vardır. Sen onu dinleyeceksin" dedi.

"Suriye'de, Irak'ta, İran'da herkes ile barışacağız"

CHP lideri, Diyarbakır ziyareti kapsamında Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nde (DİTAM) düzenlenen "Tigris Diyalogları" toplantısında konuştu. Kürt sorununa değinen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

İkinci yüzyıl beyannamesinde Kürt sorununu çözümünü de koydu. Bu soruna çözeceğiz. Kürt sorunu vardır. Sorunu yaşayan biri bu sorun var diyorsa o sorun vardır. Sen onu dinleyeceksin. Herkesin eşit ve özgür olması gerektiğinden deklarasyondan bahsettik. Hepimiz eşit olmazsak ne olacak? Hepimiz bu ülkede eşit haklara sahip vatandaş olarak yaşamak zorundayız. Suriye’de, Irak’ta, İran’da herkes ile barışacağız. Bu bölgede bütün halklarla barış içinde olacağız. Gücümüzü barış için kullanmalıyız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP lideri sorunun çözüleceği yerin TBMM olduğunun altını çizerek "Meclis’te uzlaşma komisyonları kuracağız" dedi.

“Roboski’de hata var, ailelerden özür dilememiz lazım”

2011 yılında Şırnak Uludere’de (Roboski) Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16 savaş uçaklarıyla 34 sivili öldürmesine değinen Kılıçdaroğlu, “Roboski’de bir hata vardır. O zaman bununla yüzleşmemiz lazım. Ailelerinden özür dilememiz lazım. Eğer ülkeye barışı ve huzuru getireceksek hatalarımızla yüzleşmek lazım. Hatayı kabullenmemiz ve yüzleşmemiz bunu telafi etmemiz lazım. Helalleşmeseniz toplumsal barışı sağlayamazsanız” diye konuştu.

“Seçimle gelen seçimle gider, kayyuma karşıyız”

Türkiye’de demokrasinin işleyişi konusunda değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Demokrasi olsaydı hiç kimse kendisini ötekileştirilmiş olarak hissetmezdi. Yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü ve adalet olurdu. Bunların temelinde demokrasinin yokluğu yatıyor. Ekmeği olmayan da serveti olan da demokrasiye ihtiyacı var. Güçlendirilmiş parlamenter sisteminin temelinde demokrasi var. Demokrasiyi ortak payda alırsak bir mesafe kaydedebiliriz. Bizim yaptığımız açıklamanın temelinde siyasi partilerin kapatılmaması var. Seçimle gelen seçimle gider. Kayyum ilkesine karşıyız.

"Kürdistan" açıklaması

CHP lideri, konuşmasında "Kürdistan" ifadesinin kullanımına değinerek şöyle konuştu:

Kürdistan lafını bir bölgesel ayrımcılık olarak tanımladığımız için bunu kabul etmediğimizi söyledim ama Irak anayasasında Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi var zaten. Biz buna itiraz edemeyiz. Anayasa Irak devletinin kendi anayasası. Biz buraya heyette gönderdik niye karşı çıkalım? Kaldı ki bizim akrabalıklarımız var. Sadece Kürtlerle değil diğer halklarla da akrabalık ilişkilerimiz var. En ufak bir endişem yok. 6 liderin üzerinde anlaştığı temel konulardan birisi de bölgesel barışı sağlamaktır.

“Kaçırdıkları para getireceğiz”

CHP lideri, "Beşli çetenin sadece Türkiye'deki elde ettiği haksız kazançları değil kaçırıp Londra'ya götürdüğü paraları da Türkiye'ye getireceğiz. Kim kul hakkı yediyse hesabını sormak zorundayım. Bunlar Erdoğan'ın oligarkları. İktidar partisini de finansal olarak destekleyen temel grup bu grup” ifadeierlini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU