Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmaların dikkatle takip edildiği ülkelerden biri de Suriye. Zira bilindiği gibi Rusya, Beşşar Esad yönetiminin en büyük destekçisi.
Daha çatışmalar başlamadan önce Türkiye'nin alacağı tavra göre özellikle İdlib'de sahanın hareketleneceği konusunda bazı iddialar ortaya atılıyor.
Rusya'nın ağır yaptırımlara maruz kalması ve askeri açıdan Ukrayna karşısında zorlanmasının yakın gelecekte Suriye'ye yansımasının olabileceği ifade ediliyor.
Suriye'den Ukrayna'ya savaşçı taşınacağı iddiaları gündemde
İşte bunun için Suriye'nin yakın destekçisi Rusya'yı yalnız bırakmak istemediği belirtiliyor.
Bu amaçla Rus makamlarının İdlib'deki muhalif gruplar arasında bulunan Kafkas ve Arnavut asıllı militanların Ukrayna lehine savaşmak üzere götürebileceği öne sürülüyor. Ancak aksi görüşler de mevcut. Suriye'de de faaliyet gösteren Rusya merkezi özel askeri şirket Wagner bünyesinde görev yapan paralı askerlerin şehir savaşında kullanılmak üzere Ukrayna'ya taşınacağı iddiaları da var.
Hatta ABD kaynaklı iddialara göre Wagner, yalnızca Rus personelini Ukrayna'ya götürmeyecek. Savaştırmak için Suriyeli paralı asker arayışını da sürdürüyor.
Esad yönetiminin hakimiyeti altındaki alanlarda olup bitene yönelik bakış açısını öğrenmek için Şam'da ikamet eden gazeteci Sarkis Kassarjian ve Lazkiye'de yaşayan gazeteci Somer Sultan'ın görüşlerine başvurduk.
Suriyeliler, Rusya ve Ukrayna yanlısı olarak ikiye bölündü
Kassarjian'a göre, Suriye kamuoyu bu olayda da ikiye bölünmüş durumda. Muhalif çevreler Ukrayna'ya, Şam yönetimine destek verenlerin ise net bir şekilde Rusya'yı destekliyor.
"Suriye'de en yaygın sosyal medya Facebook'tur" diyen Kassarjian, "Burada yorum yapan bazı insanlar yönetimi de aşacak şekilde gerekirse Rusya'ya adam desteği dahi verilmesi gerektiğini söylüyor. Sokaklarda kimi araçlara Putin'e destek için fotoğraflarını asanlar var. Ünlü bir aktör de Rusya'ya destek için aracına Z işareti koydu" ifadelerini kullandı.
Gerçekten Kassarjian'ın bahsettiği gibi Esad yanlısı Suriyeli sivillerce Rusya'yı destekleyen kimi etkinliklerin yapıldığına dair görüntüler medyaya da düşüyor.
Wagner'in, Ukrayna'da savaştırmak için Suriyeli asker de toplayacağı yönündeki iddiaların konuşulduğunu hem Kassarjian hem Somer Sultan da doğruluyor.
Ancak her ikisi de şu ana kadar bu iddiaları destekleyecek somut bir durumun ortaya çıkmadığını işaret etmekte.
Wagner, Libya için de Suriyeli asker toplamıştı
Sultan, Wagner'in Libya içinde Suriyeli personel topladığını ancak bunları daha çok tesis koruma gibi aktif operasyonel olmayan işlerde kullandığına dikkati çekerek, "Wagner ve bir başka firmanın daha Ukrayna için asker toplayacağı öne sürülüyor ancak henüz net bir durum yok" diye konuştu.
Rusya tarafından organize edilen Dera'daki eski muhalifler götürülecek iddiası
Kassarjian ise şu iddiada bulundu:
Türkiye'nin denetimindeki alanlarda da Ukrayna lehine savaşacak adam toplanacağı hatta bunlara 300 dolar ödeneceği iddiaları ortaya atılıyor. Rusya tarafında ise Dera bölgesinde bulunan eskiden muhalif olup Rusya'nın uzlaştırması sonucu savaşı bırakan ve halen Rusya ile yakın olan gruplardan adam götürüleceği iddiaları mevcut. Ancak henüz somut bir durum yok.
Türkiye'nin Rusya'ya karşı temkinli tutumu İdlib'de çatışma beklentisini azalttı
Peki Rusya-Ukrayna gerginliği İdlib'de yeni bir çatışmayı tetikler mi?
Ukrayna'da savaşan Rusya, Suriye'deki askeri gücünü azalttı mı?
Sultan'a göre Rusya'nın Suriye'deki askeri gücünde azalma yok hatta savaştan birkaç gün önce Akdeniz'de tatbikat adı altında güç kaydırıldı.
Sultan, çatışmalardan önce Suriye'de Türkiye'nin Ukrayna'ya TB2 Bayraktar SİHA'ları satmasından dolayı Rusya'nın cevabını İdlib'de verebileceği ve yeni bir operasyonun olacağı yönünde beklentinin oluştuğunu kaydederek şöyle devam etti:
Ancak Türkiye'nin Batı ülkelerinin tersine Rusya'ya karşı dengeli tutumu ve Rusya'nın Ukrayna'da savaşırken İdlib'de gerilim istememesi nedeniyle İdlib'de bir çatışma beklentisi düştü. İdlib'de yeni bir çatışma zor görünüyor.
Kassarjian da devam eden gerginlik sürecinde Rusya'nın düşman ülkelere Türkiye'yi dahil etmemesinin Ukrayna savaşının Suriye sahasında o kadar da büyük etkisi olmayacağı kanaatini güçlendirdiğini dile getirerek, "Ancak yine de Ukrayna'ya SİHA'ları satmasından dolayı Rusya'nın Türkiye ile dost olamayacağını öne sürenler de var" dedi.
"Rusya'ya yaptırım Suriye'de ekonomiyi daha da zora sokacak"
Sultan, Ukrayna savaşının Suriye açısından askeri durumu kötüleştirmese dahi ekonomik olarak daha da zora sokabileceğini söyleyerek, sözlerini şöyle tamamladı:
Ülkede ciddi bir elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Bunun nedeni de akaryakıt eksikliği. Ülkeye yaptırımlardan dolayı akaryakıt kaçak gemilerle getiriliyordu. Bunların taşınması için zaman zaman Rus gemileri eşlik ediyordu. Rus gemilerinin Karadeniz'den Akdeniz'e açılamaması ya da tam tersi ülkelerine dönmeleri halinde bu gemilerin korunamaması engellenmeleri sıkıntıyı daha da arttırabilir.
© The Independentturkish