Rusya, Ukrayna'yla savaşında hangi silahları kullanıyor?

Termobarik roketatarların Kiev'e doğru hareket ettiği görüldü

(Reuters)

Holly Bancroft & Thomas Kingsley

Rus kuvvetleri, "her yönde" ilerledikleri taarruz kapsamında Kiev'e ve Ukrayna'daki bazı diğer büyük şehirlere saldırma girişimlerine devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batılı analistlerse Rus ordusunun beklenmedik zorluklarla karşı karşıya kaldığını söylüyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukraynalıların dişli direnişi sonucu istilanın "hüsrana uğradığını" öne sürdü.

Rus tankları ve zırhlı araçları direnişle de karşılaşıyor. Ukrayna hükümetinin açıklamasında ülkenin kuzeydoğusunda, Rusya sınırı yakınlarındaki Glukhov kasabasında ABD'nin tedarik ettiği Javelin tanksavar füzeleriyle bir T-72 tank "kolonunun" imha edildiği söylendi.

İki Rus birliğinin (41. Tam Teçhizatlığı Askeri Birliği ve 1. Muhafız Tank Ordusu) kritik öneme sahip başkent Kiev'e doğru yola çıktığı iddia ediliyor. Her ikisinin de sırasıyla yaklaşık 35 bin ila 40 bin personeli var ancak daha az sayıda askerin sürekli olarak Ukrayna'ya yerleştirilmesi bekleniyor.

Bu hamle üç taraftan kuşatma harekatının parçası. 

Ukrayna'nın başkentine doğru hareket ettiği görülen silahlar arasında TOS-1 termobarik roketatarları, BM-21 122mm Grad, BM-21 220mm Uragan ve 300mm Smerch sistemleri de bulunuyor. 

Rusya’nın Ukrayna sınırına yakın Belgorod şehrinden gelen haberlerdeyse Rus termobarik çok namlulu roketatarların burada konumlandırıldığı bildiriliyor.

TOS-1 ya da TOS-1A Çok Namlulu Roketatar, termobarik savaş başlıklarıyla roket atma becerisine sahip. 

Bu roketatarların Ukrayna'yla savaşta şimdiye kadar kullanıldığına dair bir delil yok.

Bu silahlara genellikle "vakum bombaları" deniyor çünkü güçlü bir patlama oluşturmak için çevredeki oksijeni emiyorlar. Kurbanlarda genellikle ciddi iç yaralanmalara yol açabilen bu silah, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre Çeçenya'da da kullanılmıştı.
 


The Independent'a konuşan istihbarat yetkilileri, bu silaha ek olarak Rusların büyük binalara karşı kullanılabilen 27M Malka 203mm ağır kundağı motorlu obüsler ve 2S4 Tyulpan 240mm ağır kundağı motorlu havan toplarından istifade edeceğini söyledi.

Rus ordusu, Ukrayna'ya yönelik saldırılarında bir dizi uçak da kullanıyor. Rus uçakları, havadan karaya güdümlü füzeler ateşleyebiliyor ya da misket bombası veya parça tesirli bombası bırakabiliyor.

ABD'li bir savunma yetkilisi, ilk istihbaratlara göre Rus ordusunun Ukrayna hava savunmasını ve mühimmat depolarını vurmaya odaklanmak için 75 adet sabit kanatlı bombardıman uçağı kullandığını belirtti.

Ukrayna ordusu, başkent Kiev'e yönelik taarruzda Mi-8 de dahil olmak üzere saldırı ve nakliye helikopterlerinin de kullanıldığını söylemişti.

Ordunun cumartesi günkü açıklamasında Rus askerlerini taşıyan bir nakliye uçağının düşürüldüğü de iddia edilmişti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU