2014'ten 2017'ye kadar ABD'nin eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı olan Ben Hodges, Ukrayna krizine dair bir analiz kaleme aldı.
"Batılı müttefikler, Putin'e karşı Karadeniz'de tekrar inisiyatif almalı" başlıklı yazıda Hodges, şu ifadeleri kullandı:
ABD'yle Türkiye arasındaki güveni yeniden oluşturmak, Ukrayna'nın istilasına karşı yeni önlemlerin alınabileceği zemini sağlayacaktır.
Hodges, her komutanın inisiyatif alıp bunu elinde tutmayı amaçladığını belirtti:
Bir saldırının zamanını ve yerini seçebilmek ya da düşmanın, nasıl hareket edebileceğimize dair tahminde bulunmasını sağlamak, büyük avantaj sağlar.
Eski komutan, Karadeniz'de inisiyatifi almak için ABD-Türkiye ilişkisinin "hayati olduğunu" söyledi.
Ukrayna topraklarının hem Rusya hem de ABD için stratejik önem arz ettiğini belirten Hodges, "Karadeniz'de, Türk müttefikimizle olan sağlıksız ilişkimizi onarmayı da içeren bir stratejiye ihtiyacımız var" ifadesini kullandı:
Türkiye, 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi aracılığıyla boğazlar üzerinde sahip olduğu egemenlikle, mevcut krizde Batı'ya en büyük potansiyel kozu sağlıyor.
Hodges, Türkiye'nin boğazları sözleşmeyi ihlal eden Rus gemilerine kapatma yetkisine sahip olduğunu hatırlattı:
Bunu yapmak, Rus komutanlarını şoke edecek ve Ukrayna'ya yönelik saldırılarının daha büyük sonuçlarını düşünmeye zorlayacaktır.
63 yaşındaki isim, Türkiye'nin "Batılı ülkelerin rahatına yarayan bir ortak gibi değil, bölgede olmazsa olmaz bir Batı müttefiki gibi hissetmek isteyebileceğini" ifade etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dün teşekkür ederek "Rus savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişinin yasaklanmasının, büyük askeri ve insani yardımların kendileri için çok önemli olduğunu" söylemişti.
Bunun ardından boğazların Rusya'ya kapatıldığı söylentileri çıksa da adı açıklanmayan bir Türk yetkili, Türkiye'nin henüz karar vermediğini duyurmuştu.
Hodges, boğazların kapatılması halinde Rusya'nın Türkiye'ye saldırabileceğini düşünüyor. Eski komutana göre ABD'nin diplomatik çaba sarf ederek Türkiye'ye böyle bir durumda yalnız bırakılmayacağı güvencesini vermesi gerekiyor:
Kısacası, Washington'la Ankara arasındaki güveni tekrar inşa etmek için itinayla planlanmış Türkiye-ABD 2.0 sürecinin zamanı geldi.
Hodges'a göre bu konuda atılabilecek adımlardan biri, ABD'nin YPG'ye silah teminini durdurması. Emekli asker, Türkiye'nin, YPG'yi, PKK'nın bir kolu olarak gördüğünün altını çizdi.
Hodges, Moskova'ya karşı üstünlük sağlayabilecek başka seçeneklerin de olduğunu savundu. Bunlar arasında hem diplomatik hem ekonomik olarak Rusya'ya daha fazla baskı uygulamak ve Ukrayna'ya saldırı için bolca silah temin etmek var:
Suriye'nin Tartus kentindeki Rus deniz üssünü tecrit etmeyi değerlendirmeli, uluslararası sularda ve Karadeniz'deki hava sahasında Rusya'ya meydan okumalıyız.
Independent Türkçe, Financial Times, Reuters
Derleyen: Uğurcan Yıldız