Simpsonlar'ın yapımcısından "Rusya-Ukrayna krizini de öngördüler" diyenlere yanıt

Dizinin sorumlusu Al Jean, "Ne yazık ki bu benim için bir tahminden ziyade normdu" ifadelerini kullandı

The Simpsons'ın 1998 tarihli bir bölümünde Lenin hayata dönüyor ve Berlin Duvarı yeniden yükseliyor (Fox Broadcasting Company)

Birçok sosyal medya kullanıcısı, Simpsonlar'ın Rusya-Ukrayna çatışmasını Mart 1998'de tahmin ettiğini iddia ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dizinin bölümlerinden birinde Sovyetler Birliği'nin gerçekten dağılmadığı görülüyordu.

30 yıldan uzun süre önce yayımlanan "Simpson Tide" adlı bölümde Homer Simpson, ABD Donanması'na katılıyor ve bir geminin yardımcı kaptanını yanlışlıkla Rus sularına ateşliyordu.

Daha sonra askerler ve tanklar sokaklara inerken Rusya, Sovyetler Birliği'nin hiçbir zaman gerçekten dağılmadığını ilan ediyor ve bunu Berlin Duvarı'nın yeniden yükselişi izliyordu. Bölümde Lenin de hayata dönüyordu. Sovyetler Birliği'nin lideri cam tabutundan fırlayarak, "Kapitalizmi ezmemiz gerek" diyordu.

Bölüm henüz Boris Yeltsin Rusya'nın devlet başkanıyken yayımlanmıştı.

Ukrayna'dan gelen en son bilgilere göre 25 Şubat Cuma günü erken saatler itibarıyla Kiev'de patlamalar duyuluyor. Ukraynalı bir yetkili, başkente yönelik "saldırının" seyir füzeleri veya balistik füzelerle "devam ettiğini" söyledi.
 

ukraine_simpsons_1.jpg
Fotoğrafta Ukrayna'nın Kiev bölgesindeki Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Teşkilatı'na ait tesisin top ateşi sonucu aldığı hasar görülüyor (Reuters)


Ayrıca Ukrayna ordusu, Rusya'nın her biri yaklaşık 700-900 askerden oluşan 60'tan fazla taktik tabur grubunu sınır ötesine taşıdığını da duyurdu.

İnternette dolaşan Simpsonlar videosu dizi sorumlusu Al Jean'in dikkatinden de kaçmadı.
 


The Hollywood Reporter'a konuşan Al Jean, Simpsonlar'ın uzun süredir bu tür olayları "tahmin etme" geçmişinin "ne yazık ki tahminden çok norma" dayandığını söyledi.

Jean, "Tahminler söz konusu olduğunda iki tür tahmin vardır: Önemsiz olanlar, örneğin Homer at the Bat [bölümünde] Don Mattingly'nin saçı yüzünden sorun yaşaması. Bir de bu gibi tahminler" ifadelerini kullandı.

Bunu söylemekten nefret ediyorum ama ben 1961'de doğdum, yani hayatımın 30 yılını Sovyetler Birliği'nin hayaletiyle geçirdim.

Yani, ne yazık ki bu benim için bir tahminden ziyade normdu. Yalnızca işlerin kötüye gideceğini fark etmiştik.

 


Jean, "Tarihsel saldırganlık hiçbir zaman tam anlamıyla ortadan kalkmaz ve çok dikkatli olmanız gerekir" diye ekledi.

1998'de bu video yayımlandığında ABD-Rusya ilişkileri belki de zirve noktasındaydı. Fakat [Rusya Devlet Başkanı Vladimir] Putin [Ukrayna'ya] girince neredeyse herkes onun kötü biri olduğunu ve kötü şeyler olacağını gayet iyi anladı.

Çoktan gerçekleşmiş bir şeye atıfta bulunduğumuz ve o şeyin bir kez daha gerçekleştiği tahminler de var. Bunun olmayacağını umut ederdik ama ne yazık ki oluyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU