NASA, Mars'ın "yüksekten uçan" bulutlarını görüntüledi

Görüntüler Curiosity'nin navigasyon kameralarıyla kaydedildi

Gezegendeki çoğu bulut, 60 kilometreden yukarı çıkmıyor ve su buzundan oluşuyor. Yeni paylaşılan görüntülerdeki bulutlar ise çok daha farklı (NASA)

NASA, Mars'taki uzay aracı Curiosity'nin kaydettiği fotoğraflardan hareketli görüntüler oluşturdu.

Uzay ajansının GIF formatında internet sitesinden paylaştığı iki görüntüde Kızıl Gezegen'in gökyüzündeki bulutların sürüklendiği anlar yer alıyor.

İlk görüntüde Mars yüzeyinin ve tepelerinin üzerinde bulutların gezintisi göze çarparken ikinci görüntü doğrudan gökyüzünü hedef alıyor.
 


İki görüntü de birlikte bütünlüklü bir tablo oluşturuyor. NASA araştırmacıları, "Bilim insanları, bulutların ne kadar hızlı hareket ettiğini ve gökyüzünde ne kadar yüksekte olduğunu iki görüntünün perspektifini karşılaştırarak hesaplayabilir" diyor.
 


Uzay ajansının internet sitesinde yayımlanan açıklamada görüntülerin aslında, 12 Aralık 2021'de Curiosity'nin navigasyon kamerasıyla kaydedildiği ifade ediliyor.

Kayıt esnasında bulutların yüzeyden yaklaşık 80 kilometre yüksekten geçtiği belirtiliyor:

Bu yükseklikte hava aşırı soğuktur. Bu da bu bulutların, genelde daha düşük irtifalarda bulunan su buzu bulutlarının aksine, karbondioksit buzundan oluştuğunu gösteriyor.

Türkçede "merak" anlamına gelen Curiosity, araştırmalarını Mars'taki Gale Krateri'nde yürütüyor.

Kızıl Gezegen'e 2012'de inen uzay aracı, Mars iklimini ve jeolojisini incelemeyi, gezegende daha önce yaşam ya da su olup olmadığını araştırmayı hedefliyor.

 

Independent Türkçe, NASA, CNET

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU