Hindistan'da eşcinsel askerin hayatını anlatan filmin çekilmesi dahi yasaklandı

Yönetmen Onir, "Birinin cinselliği neden vatanseverlik ölçütü olarak görülüyor ki?" diye sordu

Onir, I Am (Ben) adlı filmiyle Hindistan Ulusal Film Yarışması'nda En İyi Film ödülünü kazanmıştı (AFP)

Onir adıyla da tanınan Hint yönetmen Anirban Dhar'ın gey bir askerin hayatını anlatmak istediği filmi çekmesine izin verilmedi.  

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin muhafazakar hükümeti, 2020'de askeri temaların işlendiği herhangi bir filmin yayımlanması için yönetmenlerin önceden izin başvurusunda bulunmasını zorunlu kılan bir uygulamayı hayata geçirmişti.

Kendisi de eşcinsel olan 52 yaşındaki Onir, Bollywood'da gey kimliğini kamuyla paylaşan ilk tanınmış kişiler arasında olmuştu.

Onir, 2020'de gey olduğunu açıklayarak ordudan istifa eden ve ülkenin gündemine oturan Binbaşı J. Suresh'in hayat hikayesinden yola çıkan bir film çekmek için senaryo hazırlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suresh, blogunda "Geyim ve gey olmaktan gurur duyuyorum" diyerek kararını ve yaşadıklarını anlatan bir yazı da kaleme almıştı.

Onir, "We Are" (Biz Varız) adlı yapımında bir trans kadının yaşadıkları, bir lezbiyenin hayatı, bir biseksüelin deneyimleri ve Kaşmir'deki gey bir askerle bir erkek arasındaki romantik ilişki olmak üzere 4 farklı hikayeyi ele almayı planlıyordu.

Fakat yönetmenin, senaryosuna onay almak amacıyla Hindistan Savunma Bakanlığı'na yaptığı başvuru geçen ay reddedildi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Onir, "Bana, askeri gey olarak tasvir etmemin yasadışı olduğunu söylediler" dedi.

Savunma Bakanlığı yetkilisi Ajay Bhatt, geçen hafta parlamentodaki açıklamasında yönetmenin filmine izin verilmediğini doğrulayarak "Keşmir'de görev yapan bir askerle köyde yaşayan bir erkek arasında romantik ilişki yaşandığının tasvir edilmesi, Hindistan ordusuna dair olumsuz bir algı oluşturduğu gibi güvenlik endişelerine de neden oluyor" ifadelerini kullanmıştı.

Onir ise karara tepki göstererek "Birinin cinselliği neden o kişinin vatanseverliğinin ya da ulusunu koruyabilmesinin ölçütü olarak görülüyor?" diye sordu.

Yönetmenin, Hintli yüzme şampiyonu Dominic D'Souza'nın hayatıyla ilgili yapımı My Brother…Nikhil (Kardeşim…Nikhil) da ses getirmişti. D'Souza, HIV pozitif çıkmasının ardından 1980'lerde tutuklanmış, daha sonra AIDS hakkında farkındalık yaratmak için aktivist olmuştu.

Hindistan'da eşcinsel ilişki suç olmaktan 2018'de çıkarılmıştı.



Independent Türkçe, AFP, Times of India

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU