Elon Musk keçi sesi çıkarabilen 500 binden fazla Tesla'nın geri çağrılmasından "eğlence düşmanlarını" sorumlu tuttu

Tesla iki ay içinde 4. kez bazı arabalarını geri çağırıyor

Tesla'nın CEO'su Elon Musk, Eylül 2020'de Berlin yakınlarındaki Gruenheide'de (AFP)

Tesla, ABD'de Boombox özelliğine sahip 500 binden fazla aracı geri çağırıyor. Boombox özelliği, sürücülerin keçi melemesi, gaz çıkartma sesleri ya da Noel şarkıları gibi önceden belirlenmiş veya isteğe göre ayarlanmış sesleri harici bir hoparlörden çalmasına olanak tanıyan bir yazılım güncellemesi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi özelliğin yayalar için araçları "daha fark edilebilir kılacağını" fakat hareket halindeyken Boombox'ı kullanan araçların "kaza riskini artırabileceğini" söyledi.

Güvenlik düzenleyicisi, Federal Motorlu Taşıtlar Güvenlik Standartları'nın (FMVSS) elektrikli ve hibrit araçlarda yaya uyarı sesleri için koşullar belirlediğini ve üreticilerin "yaya uyarı seslerini çıkaran yaya uyarı sisteminin (PWS) ses yayma kabiliyetini azaltmasını ya da değiştirmesini" yasakladığını belirtti.

Boombox ve yaya uyarı sesi birlikte var olamasa da Boombox kullanarak çıkarılan seslerin, araç hareket halindeyken PWS'nin FMVSS 141 şartını sağlamasını engelleyeceği ya da belirsizleştireceği yorumu yapılabilir.

Tesla'nın patronu Elon Musk, Twitter'da "eğlence düşmanlarının" şirketi araçları geri çağırmak zorunda bıraktığını iddia etti.
 


Bu son geri çağırma Tesla'nın 2020'den 2022'ye kadar çıkardığı bazı Model X, S ve Y araçların yanı sıra 2017'den 2022'ye kadar çıkardığı Model 3 araçları da dahil 579 binden fazla arabayı kapsıyor.

Bu, Tesla'nın son birkaç hafta içinde kamuoyuna açıklanan 4. geri çağırması.

Geçen hafta şirket ön camdaki buz çözme sorunları nedeniyle ABD'de geri çağırılan araba sayısı 27 bindi. Tesla, bazı araçlarında araba çalıştırılıp sürücü emniyet kemerini takmadığında sesli uyarının devreye girmeyebileceği fark edilince bu ay 817 binden fazla arabayı geri çağırmıştı.

Elektrikli otomobil üreticisi yine bu ay ABD'de bazı otomobillerin kavşaklarda tamamen durmayıp "yalpalayarak durmasına" neden olan tam otomatik sürüş (Beta) yazılımına sahip 50 binden fazla aracı geri çağırmıştı. Şirket aralıkta da geri görüş kamerası ve ön kaput sorunları nedeniyle yarım milyon aracın geri çağrıldığını duyurmuştu.

Geri çağırmalardan ikisi elektrikli otomobil üreticisinin federal motorlu taşıt güvenlik standartlarını ihlal etmesinden kaynaklanırken diğerlerinin sebebi yazılım hatasıydı.

Söz konusu özelliği ileri vites, boş vites ve geri viteste devre dışı bırakacak ücretsiz ve kablosuz bir yazılım güncellemesiyle yeni Boombox ihlalinin de düzeltilmesi bekleniyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU