İYİ Parti Meclis Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, 6 muhalefet partisinin genel başkanlarının bir araya geldiği toplantıyı anımsatarak, "12 Şubat'ta yapılan zirve, birbirleriyle aynı Türkiye fotoğrafına da sahip olduğunu söyleyemeyeceğimiz ama her birisi iyi bir Türkiye arayışında olan siyasi partilerin ortak zemin buluşmasıdır" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tatlıoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de siyasetin çok daraldığı günlerden geçildiğini söyledi.
"Çok iyi tevafuk olmuş"
Tatlıoğlu, 6 muhalefet partisi genel başkanının katıldığı toplantıda, mutabakat metninin 28 Şubat'ta açıklanacağının duyurulduğu hatırlatılarak, tarihle ilgili eleştirilere dair değerlendirmesinin sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:
28 Şubat bir vesayet sürecinin adıdır. Bugün 28 Şubat'ı da aşan bir vesayet vardır. Parlamentoda gördük ki siyasi sıfatı olmayan bakanların bile milletvekillerine hakaret ettiği, parlamentoda iktidar partisi milletvekillerini bile aşağılayan bir üsluba sahip bir iktidar ve saray dilini gördük. O nedenle 28 Şubat 1997'yi aşan bir dönem içerisindeyiz. Parlamenter sistem, Türkiye'de milli iradenin ağırlık merkezini saraydan parlamentoya alma amacı gütmektedir. Hukukun üstünlüğünü tesis etmek, adalet ve liyakati tesis etmek amaçlıdır ve bugünkü vesayeti kaldırmayı hedeflemektedir. Onun için çok anlamlı bir gündür. Çok iyi tevafuk olmuş
Millet İttifakı'nın genişleme sürecini nasıl değerlendirdiği sorulan Tatlıoğlu, 2018'de bir seçim ortaklığı olduğunu ifade ederek, seçim ortaklığının ortak bir cumhurbaşkanı adaylığıyla devam etmesini arzu ettiklerini anlattı. Tatlıoğlu, ortak bir adayla ileri bir aşamaya geçilmesini istediklerini ve bunu diplomasi titizliğiyle takip ettiklerini kaydetti.
Buldan'ın açıklamaları
Tatlıoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın, 6 partiyi, kendilerini muhatap kabul etmemekle suçladığının anımsatılması üzerine, Türkiye'de 116 aktif siyasi parti bulunduğunu, parlamentoda ise 14 siyasi partinin olduğunu hatırlattı.
Her partinin kendi çizgisinin olduğunu, geçen haftalarda daha solda olan partilerin bir ittifak çalışması bulunduğunu anlatan Tatlıoğlu, bu ittifak çalışmasına İYİ Parti olarak saygı gösterdiklerini belirtti. Tatlıoğlu, "Burada da 6 partinin bir çalışması var. Buna kendi içerisinde bir süreç olarak bakmak gerekiyor. Dışarıdaki siyasi partilerin de siyasi yapıların da buna bu saygıyı göstermesi gerekiyor" dedi.
AK Parti'den eleştiri gelmişti
6 muhalefet partisi genel başkanının ikinci toplantı için 28 Şubat tarihini seçmesine AK Parti’den tepki gelmişti.
AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, bugün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 6 muhalefet partisi genel başkanının ikinci toplantısının 28 Şubat'ta planlanmasına ilişkin, "28 Şubat, demokrasinin katledildiği bir zaman dilimidir. Hususen 28 Şubat'ta bir toplantı düzenleyecek olmaları çok manidardır" diyerek toplantı tarihini eleştirdi.
AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz da, "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisinin liderler tarafından 28 Şubat'ta kamuoyuna açıklanmasının kararlaştırılmış olması da çok manidardır. Postmodern darbenin yapıldığı 28 Şubat, Türk demokrasi tarihi açısından kara bir lekedir. 28 Şubat, milli irade üzerine vesayet odaklarının ekonomik, siyasi, askeri ve hukuki yönden çöktüğü bir dönemdir. 28 Şubat, Türkiye'de pek çok insanın, hak etmediği bedeller ödemesine sebep olmuştur. Bu tarihin belirlenmesinin bir 'tesadüf' olduğunu asla düşünmüyorum" şeklinde konuşmuştu.
Independent Türkçe, AA