Kanadoğlu'ndan Bahçeli'ye cevap: Kendisi de Erdoğan'ın ikiden fazla aday olamayacağını söylemiş oluyor

Erdoğan'ın 3'üncü kez adaylığı noktasında sorun olmadığını ve bu noktada gerekirse yasal düzenleme yapılabileceğini işaret ederek kendisini de eleştiren Bahçeli'ye Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Kanadoğlu'ndan cevap geldi

Sabih Kanadoğlu'ndan (solda), Devlet Bahçeli'nin eleştirisine cevap geldi / Fotoğraf: AA

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kızılcahamam'da düzenlenen Milletvekilleri ve Merkez Yönetim Kurulu Ortak Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görev süresine dair açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylarının Erdoğan olduğunu tekrarlayan Bahçeli, Erdoğan'ın Anayasa gereği TBMM erken seçim kararı almadıkça üçüncü kez aday olamayacağı yönündeki iddiaları hatırlatarak, "Bir defa bu iddianın yasal ve anayasal hiçbir temeli, hiçbir nesnel gerçekliği yoktur. Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk cumhurbaşkanıdır. Ve tekrar aday olmasının önünde de herhangi bir engel bulunmamaktadır" iddiasında bulundu.

Bahçeli, Sabih Kanadoğlu'nu eleştirerek şunları ifade etti:

"Şayet bu maksatlı ve mesnetsiz tartışma genişletilip, Sabih Kanadoğlu ve buna benzer kuşkulu isimler ortamı germeye kalkışırlarsa üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmekten kaçınmayız, çekinmeyiz, geri durmayız. Nitekim Cumhurbaşkanı'nın en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırız. 

Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığının hangi şartlarda mümkün olduğu bir süredir polemik konusu

Kimi hukukçular, iki dönemdir cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın TBMM tarafından erken seçim kararı alınmadıkça üçüncü kez aday olamayacağını, anayasanın buna engel olduğunu iddia ediyor.

Söz konusu iddiayı dile getirenlere göre seçimin zamanında yapılması ve cumhurbaşkanının erken seçim kararı alması halinde de Erdoğan, üçüncü kez aday olamıyor.

Buna karşın iktidar kanadı ise Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk cumhurbaşkanı olduğu ve bu nedenle yine aday olmasının sorun olmayacağı görüşünü dile getirmekte.

İktidar temsilcilerinin bu görüşüne itiraz eden anayasa uzmanları ise sadece sistemsel değişikliğe gidildiğini, oysa anayasada bir değişiklik yapılmadığı için mevcut düzenlemeye göre iki kez cumhurbaşkanı olan bir kişinin üçüncü kez adayı olamayacağı tezini ileri sürüyor.

Bu kişilere göre Erdoğan'ın TBMM tarafından erken seçim kararı alınmadan üçüncü kez aday olabilmesinin önü ancak anayasa değişikliği ile mümkün. 

Kanadoğlu: Yasal düzenleme yapılmadan mümkün değil

Bahçeli'nin açıklamasında adını geçirdiği Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da Erdoğan'ın TBMM tarafından erken seçim kararı alınmadıkça üçüncü kez aday olamayacağını iddia eden hukukçular arasında.  

Bahçeli'nin eleştirilerinin ardından Sabih Kanadoğlu'nu aradık.

Kanadoğlu, anayasada cumhurbaşkanlığı için üçüncü kez adaylığın çok açık ve net olduğunu söyledi.

"Yasal düzenleme yapmadan mümkün değil" diyen Kanadoğlu, "Zaten Bahçeli de çok açık 'değişlikleri yaparız' diyor. Bu açıklama ile zaten kendisi de Erdoğan'ın ikiden fazla aday olamayacağını söylemiş oluyor. Bir anayasa değişikliği yapılmadığı sürece zaten aday olması mümkün değil dedi.

"Bahçeli'nin sizin isminizi geçirmesini neye bağlıyorsunuz?" sorusuna da Kanadoğlu, "Bana niye soruyorsunuz kendisine sorun" diye cevap verdi.

"Anayasa değişikliği de yapılabilecek bir iş değil "

Kanadoğlu, TBMM'nin de erken seçim kararı almadan Erdoğan'ın üçüncü kez aday olmasının önünü açacak anayasa değişikliği yapmasının da bu süreçte mümkün görünmediğini iddia ederek, "Referanduma gitmeden değişiklik yapmaları için 400 milletvekilinin onayı gerekiyor. Referanduma gitmek içinde 360 milletvekili gerekiyor. Olmayacak işler yani. Şu sırada zaten yapılabilecek bir iş değil bu" diye konuştu. 

Sabih Kanadoğlu, "Bu durumda TBMM tarafından erken seçim kararı alınmadıkça Erdoğan'ın bu aşamada üçüncü kez aday olması mümkün değil mi diyorsunuz?" sorusuna da "Anayasa öyle diyor" diye cevap verdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU