Pentagon: Basına sızan Ukrayna yazışmaları, ABD'nin Rusya'yla anlaşmaya çalıştığını açıkça gösteriyor

"Halka yaptığımız açıklamalarla özel görüşmelerimiz arasında hiçbir fark yok"

John Kirby, Rusya'yla yapılan ve basına sızan yazışmaların tamamen gerçek olduğunu doğruladı (AP)

Pentagon Sözcüsü John Kirby, NATO, ABD ve Rusya arasındaki Ukrayna görüşmelerinin basına sızmasının ardından, belgelerin ABD'nin Rusya'yla anlaşmak istediğini net şekilde gösterdiğini söyledi.

Kirby, çarşamba günü yaptığı açıklamada "Bu belgeleri kamuoyuyla biz paylaşmadık. Fakat artık paylaşıldığına göre hep söylediğimiz şey tüm dünya önünde doğrulanmış oldu: Halka yaptığımız açıklamalarla özel görüşmelerimiz arasında hiçbir fark yok" dedi.

Sözcü, "NATO ve müttefikleri yapıcı ve ciddi diplomatik temaslar oluşturulması için birlik haline kararlı ve açık davranıyor. ABD, diplomatik çözüm için gerekenden fazlasını yaptı. Eğer Rusya iddia ettiği gibi çözüm için anlaşmak istiyorsa, söz konusu belge net şekilde bunun için ileriye dönük yol olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Rusya'dan belgelere dair detaylı bir açıklama henüz gelmedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, çarşamba günü yaptığı açıklamada "Biz hiçbir şey paylaşmadık. Bununla ilgili yorum yapmak istemiyorum" dedi.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais dün yayımladığı haberinde, 17 Aralık'ta NATO ve ABD'nin Rusya'yla Ukrayna hakkında gerçekleştirdiği görüşmelerin belgesini paylaşmıştı.

Haberde, ABD ve NATO'nun Ukrayna'daki tansiyonu düşürmesi karşılığında Rusya'ya nükleer silahların azaltılması dahil bazı karşılıklı güven artırıcı önlemler teklif ettiği belirtilmişti.

Belgelere göre ayrıca ABD ve NATO'nun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başlıca taleplerinden Avrupa'nın güvenliğinin sağlanması için karşılıklı anlaşma imzalanması ve Ukrayna'nın NATO'ya dahil edilmemesi isteklerineyse olumsuz yanıt verdiği ifade edilmişti.

Ayrıca NATO ve ABD'nin Ukrayna'ya yönelik tehdidin azaltılması durumunda bölgedeki savaş birlikleri ve füze rampalarının kaldırılmasına yönelik de Rusya'ya bir teklifte bulunduğu yazılmıştı.



Independent Türkçe, El Pais, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU