ABD'li iki fizikçi, Netflix'in ses getiren bilimkurgu ve kara komedi türündeki Don't Look Up'tan (Yukarı Bakma) ilham alarak bir makale yazdı.
Makalede filmde konu edilen türden bir göktaşının Dünya'ya çarpmasının nükleer patlayıcılarla engellenebileceği ifade edildi.
Yayın platformunun şimdiye dek en çok izlenen ikinci filmi olan Don't Look Up, iki gökbilimcinin gezegene yaklaşan dev göktaşına dair halkı ve karar alıcıları uyarmak üzere umutsuz girişimlerini konu alıyor.
Aralık 2021'de yayımlanan filmde insanlar kâr hırsı uğruna işe yaramayacak yöntemlere başvurarak göktaşını savuşturmayı başaramıyordu. Gezegene çarpan göktaşı dev depremlere ve tsunamilere sebebiyet vererek insanlığın sonunu getiriyordu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Göktaşı Dünya'ya çarpmasına 6 ay kala keşfedilmişti ve bu da politikacıların derhal harekete geçmesini gerektiriyordu.
ABD'deki California Üniversitesi, Santa Barbara'da görev alan fizikçiler Philip Lubin ve Alexander Cohen, gerçekten de 6 ay sonra Dünya'ya çarpacak dev bir göktaşını engellemenin mümkün olup olmadığını ele aldı.
Fizikçiler, internet sitesi Arxiv'de yayımlanan yeni makalede, 65 milyon yıl önce dinozorları yok eden göktaşına benzeyen, yaklaşık 9,6 kilometre genişliğinde bir asteroidin veya kuyruklu yıldızın nükleer patlayıcılarla parçalanıp dağıtılabileceğini ifade etti.
Acil eylem gerektirecek
Öte yandan böyle bir asteroidi yolundan saptırmak için tıpkı filmde olduğu gibi hızla harekete geçmek gerekiyor.
Makaleye göre, NASA'nın Space Launch System adlı fırlatma sistemi veya SpaceX'in Starship roketleri gibi ağır kaldırabilecek şekilde tasarlanmış uzay araçlarının, göktaşının keşfinden sonra bir ay içinde fırlatılması elzem.
Bu denli hızlı bir aksiyonun politik açıdan mümkün olup olmadığı tartışma konusu. Ancak fizikçiler bunun en azından teknik açıdan mümkün olduğu sonucuna vardı.
Lubin ve Cohen'ın ortak açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
10 kilometre çapındaki bir asteroid veya kuyruklu yıldıza dair uyarı geldiği ve çarpışmaya sadece 6 ay kaldığı ekstrem bir durumda, insanlığın çarpışmadan 5 ay önce fırlatılan bir dizi nükleer deliciyle kendini savunabileceğini gösterdik.
Araştırmacılar, insanlığın hızla eyleme geçerek, "hiç fizik dersi almamış ve gezegen savunmasına yatırım yapmamış dinozorların" kaderinden kaçabileceğini ifade etti.
İki fizikçi, makaleye Don't Forget to Look Up (Yukarı Bakmayı Unutma) adını verdi.
NASA gezegeni savunmaya hazırlanıyor
Bu arada NASA'nın halihazırda tehlikeli göktaşlarına karşı gezegeni savunmak için yürüttüğü bir uzay görevi var.
Kasım 2021'de fırlatılan DART (Çifte Asteroit Yönlendirme Denemesi) adı verilen uzay aracı, asteroitleri yolundan saptırma yöntemlerinin denendiği ilk gezegen savunma görevi olacak.
Uzay aracı, Güneş Sistemi'nin dikkat çeken ama Dünya'ya yönelik herhangi bir tehlike arz etmeyen iki göktaşına doğru yol alıyor. Aracın Didymos ve onun doğal uydusu Dimorphos'a eylülde ulaşması bekleniyor.
Bilim insanları bu görevle Didymos'un etrafında dönen Dimorphos'un yörüngesini değiştirmeyi hedefliyor. Bu nedenle uzay aracı Dimorphos'a saniyede yaklaşık 6,6 km. hızla kasten çarparak göktaşının hızını yüzde 1 oranında değiştirecek. Bu da cismin yörüngesini tamamlamak için geçen sürenin birkaç dakika sapacağı anlamına geliyor.
Independent Türkçe, CBS, ScreenRant
Derleyen: Çağla Üren